Nedávejte jim fotku! Vojáci a Janda varují, abyste ze sebe nedělali panenku

04.08.2023 14:05

Velitelství informačních a kybernetických sil varuje na svém twitterovém účtu před rizikovou aplikací, která lidi na sociálních sítích mění v Barbie a Kena, přitom od nich získává osobní údaje, které poté dál prodává do nejrůznějších databází.

Nedávejte jim fotku! Vojáci a Janda varují, abyste ze sebe nedělali panenku
Foto: Youtube
Popisek: Barbie

Sociální sítě v posledních dnech zaplavují fotky uživatelů, kteří zatoužili vidět, jak by vypadala jejich dokonalá verze v podobě Barbie či Kena. Podstupují však riziko, o kterém ani mnohdy netuší, jsou shromažďovány jejich osobní informace a kam až přesně putují jejich fotografie, které konkrétně do aplikace BaiRBIE nahrají, nikdo neví.

Oficiální Twitter účet Velitelství informačních a kybernetických sil Armády České republiky v souvislosti s touto aplikací vydalo upozornění, v nich lidem rozmlouvá, aby své fotografie do této aplikace nahrávali.

„Chcete profilovku, kde vypadáte jako Barbie nebo Ken?! Žádný problém! Pošlete vaši fotku, email, informace o vašich rysech, a odsouhlaste podmínky, dle kterých nad informacemi ztrácíte veškerou kontrolu! Databáze milionů dalších lidí bude mít na trhu velkou cenu. A to se vyplatí!“ uvádí.

Aplikace před kterou Velitelství informačních a kybernetických sil Armády České republiky varuje, najdete v podobě jednoduché webové stránky, která využívá umělou inteligenci, která doslova ukradne vaše informace.

Problém je v tom, že když do aplikace zadáváte své fotografie, krmíte tím umělou inteligenci. Nevíme přesně, kterou umělou inteligenci, ale s největší pravděpodobností to není jen jedna. Tyto typy nástrojů se množí s jediným cílem - získat co nejvíce fotografií, protože pak mohou odpovědné osoby prodat databáze tomu, kdo nabídne nejvíc, upozorňuje také portál Gearrice.

Varování Velitelství informačních a Kybernetických sil ocenil Jakub Janda z neziskové organizace think-tank Evropské hodnoty: „Jsem rád, že naše armáda podobná rizika nahlas vysvětluje. Kdo jiný než moje domovské Velitelství informačních a Kybernetických sil,“ zní jeho tweet.

Když vstoupíte na web, jako první se vás ptá, zda se stanete Bairbie (svět autorských práv) nebo Kenem. Poté si musíte vybrat barvu vlasů, barvu pleti a rasu. Budete muset také nahrát fotografii. A před dokončením musíte zadat svou e-mailovou adresu. Na webových stránkách se dozvíte, že žádost o váš e-mail je „za účelem zaslání výsledků", do vaší schránky ale nepřijde vůbec nic. To, co chtějí, je mít vaši fotografii spojenou s e-mailem a zároveň mít adresy, které později prodají v jiné databázi. Až budete mít vše, kliknete na velké růžové tlačítko na konci a umělá inteligence se pustí do práce, aby vás proměnila v Barbie nebo Kena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…