Nedopadlo to „demokraticky", tak přišli umělci. Nacismus. Politici bourají Kunderu. Zastal se ho ale Jiří Pospíšil

27.01.2019 10:29

Tři desítky evropských intelektuálů bijí na poplach. Zdá se jim, že evropské ideály a Evropská unie jsou ohroženy vlnou narůstajícího nacionalismu a demagogů, kteří se prý snaží Evropu myšlenkově vrátit do 30. let minulého století, do období krátce před vypuknutím druhé světové války. Netrvalo dlouho a na výzvu intelektuálů zareagovali europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), poslanec za ANO Patrik Nacher a známý český kritik islámu Martin Konvička. Každý po svém...

Nedopadlo to „demokraticky", tak přišli umělci. Nacismus. Politici bourají Kunderu. Zastal se ho ale Jiří Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN)

Třicet evropských intelektuálů pozvedlo hlas na obranu Evropské unie, na obranu evropské integrace, která vyrůstá z myšlenek filosofa Erasma Rotterdamského, Dante Alighieriho a dalších evropských velikánů. Proti myšlenkám úzké evropské spolupráce a míru prý dnes stojí nacionalistciké síly, které jsou bohužel stále mohutnější a mohou EU ohrozit především v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou letos v květnu.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Stále častěji prý slyšíme „Dost bylo budování Evropy!“ a demagogičtí politici se znovu snaží probouzet národní identitu a ztracenou duši svých vlastí. Spisovatelé mají za to, že jde o nebezpečné populistické tendence, které jsou o to hrozivější, že Evropskou unii opouští Velká Británie a pod vedením Donalda Trumpa si odstup zachovávají i Spojené státy. Tyto země přitom v minulosti pomáhaly v hodinách nejtěžších.

Na varování tří desítek intelektuálů upozornil server britského deníku The Guardian.

Europoslanec Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, dal intelektuálům za pravdu. „Souhlasím s obsahem manifestu. Jsem rád, že se osobnosti jako Milan Kundera a další takto angažují a uvědomují si hrozby spojené se zpochybňováním členství České republiky v EU. Obzvlášť v naší zemi jsme svědky návratu proruského vlivu a porušování základních principů demokratického státu. Právě kvůli těmto hrozbám stavíme co možná nejsilnější proevropskou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu,“ napsal Pospíšil na sociální síti Facebook.

Naproti tomu poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher intelektuály zkritizoval, Jejich varování popsal jako klasický materiál, který se v různých podobách objevuje znovu a znovu v posledních deseti letech. Ústředním motivem těchto textů prý bývá varování před Ruskem. Umělci sice dávají najevo, že považují všemožné konspirační teorie za velmi nebezpečné a ohrožující demokracii, ale současně za všemi hrozbami vidí ruskou stopu.

„Jistoty posledních 10 let – petice umělců varující před populismem a dalšími ismy, výzvy k opakování hlasování v momentě, kdy to nedopadlo ‚demokraticky‘ jak mělo, varování před vlivem Ruska, které za vším stojí (říkají titíž lidé, kteří jinak zesměšňují různé konspirační teorie). Tentokrát vše na jednom místě ovšem s jedním vskutku novátorským doplněním – varování před výsledky voleb, které jsou teprve před námi,“ konstatoval Nacher.

Známý český kritik islámu Martin Konvička zašel ještě dál. Prohlásil, že Evropa má mnohem důležitější problém, musí se potýkat s islámskou ideologií. Ta prý ohrožuje českou kulturu, která podle Konvičky musí přežít. Pokud to „kavárníci“ nevidí, podle Konvičky nezbývá než konstatovat, že se kultura obejde i bez nich.

„Ono je to ve skutečnosti jednoduché. Kultura přežije i bez snobských kavárenských intelektuálů, protože kultura – to není jen vysoká literatura nebo poezie. Je to především vesnická tancovačka, hezky oblečení lidi, rozsvícená města v pátek večer, tradice, zábava. Bez ‚populu‘– lidu – by kultura nebyla, bez intelektuálů bude dál,“ napsal doslova Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…