Nejde to, pane profesore. Dost podpisů pro kandidaturu na Hrad má zatím jen Horáček

06.08.2017 7:12

Sázkaři tvrdí, že mezi favority v boji o Pražský hrad patří Miloš Zeman, Jiří Drahoš a Michal Horáček. Má to ale háček. Pokud se někdo chce ucházet o Hrad jako občanský kandidát bez podpory politických stran, potřebuje získat alespoň padesát tisíc podpisů svých spoluobčanů. A podle deníku Právo tuhle podmínku zatím splňuje jen Michal Horáček, který má 70 tisíc podpisů. Drahoš a Zeman zůstávají hodně daleko za známým textařem.

Nejde to, pane profesore. Dost podpisů pro kandidaturu na Hrad má zatím jen Horáček
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zákon říká, že ten, kdo chce v přímé volbě prezidenta usilovat o hlasy voličů, aniž by se obracel na poslance a senátory, potřebuje získat 50 tisíc podpisů od svých spoluobčanů. Tuhle podmínku prý prozatím splňuje jen textař Michal Horáček, který má v tuto chvíli nasbíraných asi 70 tisíc podpisů. Tým Jiřího Drahoše hlásí, že má zatím asi 35 tisíc podpisů a tým prezidenta Miloše Zemana prý zatím ani neví, kolik přesně nasbíral podpisů. Víc než 40 tisíc to ale nebude.

Celý článek naleznete zde

„Je to zhruba 70 tisíc podpisů. Dalších asi 11 tisíc jsme už vyřadili a předkládat je nebudeme, protože navzdory veškeré péči nesplňovaly kritéria daná zákonem,“ upřesnil pro Právo Horáček, který se sběrem začal už v půlce dubna. Drahoš začal asi tak o týden později.

Michal Horáček se od svých hlavních soupeřů liší ještě něčím. Celou kampaň, která vyjde na desítky milionů korun, si financuje z vlastních zdrojů. Naproti tomu Jiří Drahoš spoléhá na sponzory. Stejně jako Horáček je Drahoš připraven objet celou republiku a debatovat se svými spoluobčany. Na kampaň mu přispěl třeba miliardář Dalibor Dědek, který se teď postavil i za hnutí Starostové a nezávislí. Miloš Zeman už několikrát zopakoval, že vůbec žádnou kampaň nepovede.

Do druhé přímé volby prezidenta v historii České republiky ale zbývá ještě řada měsíců, takže se může objevit nějaký další kandidát, nebo může zazářit některý z dosud méně viditelných uchazečů, např. lékař Marek Hilšer nebo kandidát ODA Vratislav Kulhánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…