Nejen Češi prodávají svou zahraniční politiku, píše novinář Best

26.09.2014 13:06

Americký novinář Erik Best uveřejnil na webu fsfinalword.cz text, v němž se zabývá tím, jak postupně slábne vliv Spojených států ve světě, protože jejich politiku ovlivňují skrze lobbing jiné mocnosti, konkrétně Čína. Best v této souvislosti zmínil i Česko.

Nejen Češi prodávají svou zahraniční politiku, píše novinář Best
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Dlouhá léta mocný muž americké zahraniční politiky Henry Kissinger odmítl v interview pro Wall Street Journal odvovědět na otázku, z čeho pramení případná čínská zranitelnost, ať už historicky či aktuálně. Best si v této souvislosti klade otázku, zda to nenaznačuje, že Kissinger ve Spojených státech působí ve prospěch Číny. Nesmíme prý totiž zapomínat na to, že to byl právě Kissinger, který byl v sedmdesátých letech minulého století „u toho“, když se Čína otevírala světu. Působí v její prospěch snad už od těch dob, ptá se novinář.

Odvolává se přitom i na politologa Johna Newhouse, který tvrdí, že vliv lobbistů na americkou zahraniční politiku je tak silný, že postupně slábne americká moc. New York Times dokonce napsaly, že zahraniční vlády používají k ovlivňování americké politiky i americké think tanky. Otázkou je, zda to nelze označit za svého druhu špionážní činnost.

„Je snadné kritizovat Čechy za to, že svoji zahraniční politiku prodávají tomu, kdo nabídne nejvíc, ať jsou to Rusové, nebo Číňané. Nedávno jsme se toho dotkli ve Final Wordu. Je ale také spravedlivé zdůraznit, že v tom Češi zdaleka nejsou jediní,“ upozornil v závěru autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…