Nejhorší rok za poslední desetiletí. Ekonom spočítal, o kolik zchudli důchodci

20.01.2024 10:07 | Monitoring

Čeští senioři v minulém roce zchudli nejvíce za posledních deset let, uvedl pro CNN Prima News ekonom Lukáš Kovanda. Přispěla k tomu i nižší mimořádná valorizace penzí, kterou kritizovala opozice. Poslanci hnutí ANO proto podali návrh na zrušení zkrácené valorizace penzí k Ústavnímu soudu. Pokud by soud zrušil změny u mimořádných výplat důchodů, životní úroveň důchodců by se zvedla.

Nejhorší rok za poslední desetiletí. Ekonom spočítal, o kolik zchudli důchodci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Podle dat Českého statistického úřadu se loni průměrný starobní důchod zvýšil o 12,4 %. Míra inflace seniorů ale dosáhla 13,6 %. Ve výsledku důchodci reálně zchudli o 1,2.

Ekonom Lukáš Kovanda uvedl, že je to nejvíce od roku 2012. „V letech 2014 až 2022 si senioři rok co rok reálně soustavně polepšovali, takže lze říci, že jejich životní úroveň každoročně stoupala. Od roku 2014 až právě do předloňska totiž roční nárůst průměrné starobní penze vždy převyšoval roční míru důchodcovské inflace,“ uvedl Kovanda.

Především výrazný nárůst energií se podle něj v minulém roce podepsal na vyšších nákladech seniorů. „Loňský výrazný růst cen energií má zásadní podíl na tom, že míra inflace, které čelí důchodci, byla vyšší než míra inflace běžné populace, tedy než obecná míra inflace,“ dodal.

„Důchodci například více utrácejí za léky. Současně jsou omezené jejich možnosti investovat do energeticky úspornějších řešení vytápění. Přitom nezřídka obývají, často již jen jako samostatně žijící osoby, energeticky náročná, nezateplená venkovská stavení,“ doplnil ekonom Kovanda.

Naději na zlepšení životní úrovně mají senioři ještě v rozhodnutí Ústavního soudu, který může zrušit změny u mimořádných výplat důchodů. Ústavní soud veřejně vyhlásí nález o zkrácené valorizaci penzí 24. ledna. Termín oznámil na svém webu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úspory, které si zodpovědný důchodce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 20.01.2024 10:19:53
pořídil na své stáří mu vláda Petra Fialy vzala a dala je Ukrajincům, politickým neziskovkám a na zbrojení. Jde o to zda se k ní Ústavní soud ČR přidá nebo věc napraví.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …