Nejhorší vláda v Evropě a masakr nabírá na tempu. Babiš se rozpálil, a nebylo to počasím

25.07.2022 21:01 | Ze sítí

Premiér Andrej Babiš v pondělí tradičně ve svém „Čau lidi“ zúčtoval s vládní pětikoalicí. Vysmál se jí pro její výzvy firmám a občanům ohledně úspor energií. Zopakoval, že vláda nedělá pro lidi ani pro podnikatele vůbec nic. Vyčetl jí, že decimuje zdravotnictví, i přístup k platům státních zaměstnanců. Mělo by se podle něj sáhnout naopak na peníze do Bruselu. Zároveň důrazně varoval před zrušením práva veta při rozhodování Evropské unie. A v neposlední řadě se věnoval i volebnímu sněmu hnutí STAN.

Nejhorší vláda v Evropě a masakr nabírá na tempu. Babiš se rozpálil, a nebylo to počasím
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Petr Fiala (ODS) ujišťuje, že Česko je na zimu připraveno, přesto vyzval občany a firmy k úsporám energií. U Babiše se tomu už prý smějí, konkrétně exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček: „Ten už si z toho dělá srandu. Řekl, že se sprchuje jen pět minut, protože si vypočítal, že tak ušetří tři dny v roce. Samozřejmě je to fór,“ říká Andrej Babiš úvodem.

Opakovaně volal po tom, aby vláda vrátila lidem jejich peníze: „Naše vláda vybrala o tolik peněz navíc... Meziročně o 19 %. Rozpočet vybral o 90 miliard na daních a odvodech navíc. A vláda má radost, protože inkasuje od vás peníze a potom vám je nevrací. Všechno, co vám říkali před volbami, byla jenom lež. Lhali před volbami, lžou teďka, neříkají pravdu,“ tepe dál Babiš vládu Petra Fialy.

Dopady na české domácnosti i firmy očekává „katastrofální“. Cituje slova výrobce skla, která říká, že platí za energie osmkrát víc, prodělává miliony, stěžuje si, že vláda měla zastropovat ceny, ale nedělá nic. „Vláda nedělá jenom pro lidi vůbec nic, ale ani pro podnikatele. Ten cenový masakr nabírá na tempu,“ podotýká někdejší předseda vlády.

Zmiňuje rovněž, že v inflaci za červen 2022 jsme v Evropě čtvrtí nejhorší. Vláda se těší z toho, že je inflace, bere vám peníze a je nejhorší v Evropě. Nejhorší vláda v Evropě z hlediska pomoci vůči HDP,“ opírá se o data z institutu Bruegel. Zmínil, že pomoc slovenské vlády je v tomto směru desetkrát větší, stejně tak i některá opatření dalších evropských zemí.

Za absolutně neuvěřitelné považuje Babiš, že tato vláda vůbec nepochopila, jak je důležité zdravotnictví pro nás všechny. „Tato nová vláda, která prostřednictvím tady ekonomického experta ODS říká: nezdaníme energetické společnosti, které se topí v zisku, ale lidi ať si platí u lékaře. Asociální ODS. Naši poslanci tvrdě kritizovali to, že současná pětikoalice decimuje zdravotnictví,“ kritizuje, že minulý týden poslanci schválili snížení plateb do zdravotnictví za pojištěnce státu o čtrnáct miliard korun.

Podobně pohlíží na situaci s platy státních zaměstnanců. „My, když jsme chtěli navyšovat inflaci státním úředníkům, těm hasičům, učitelům, zdravotníkům, vojákům, policistům, tak tahle vláda to samozřejmě zrušila, bohužel. Teďka dělají pravý opak. Ano, něco slíbili, neplní, lžou,“ uvádí.

Navrhoval také sáhnout na peníze, které míří do Bruselu: „Vidíme, že v Bruselu s tím nemají problém, tak by mohl pan premiér aspoň protestovat v tom Bruselu. Protože my taky platíme do Bruselu, a nemálo peněz ročně. I když samozřejmě dostáváme. Platíme z našich daní do Bruselu dost peněz,“ upozornil expremiér.

V rámci svého hlášení varoval také před snahou o zrušení práva veta „TOP 09 a Piráti chtějí, aby bylo zrušeno právo veta. Vážení občané, kdyby bylo zrušeno právo veta, tak bych nikdy nevybojoval za čtyři noci a pět dní 42 miliard korun navíc z evropských fondů. Tak bych nikdy společně s V4 neprosadil zrušení kvót na ilegální migraci. Tak bych nikdy společně s Francií a Polskem neprosadil taxonomii, to znamená jádro a plyn, aby byly uznané za ekologické zdroje, bezemisní zdroje energií,“ připomněl.

Spolu s tím odmítl Bartošova slova o tom, že se tyto dotace budou zpětně vymáhat, a podotkl: „Bartoš, kterému to politicky vyhovuje, tak samozřejmě poslouchá Brusel. Místo toho, aby bojoval za české zájmy.“

„Piráti a topka chtějí všechno odevzdat do Bruselu, abychom byli jenom loutky, abychom jenom vždycky brali na vědomí, co ti velcí za nás rozhodnou. Tak to je ta politika. To je politika těchto stran, které si chodí jenom pro instrukce do Bruselu, aby vykonávali jejich vůli v České republice, v Parlamentu a ve vládě,“ uvedl.

Závěrem svého řečnění se pozastavil i u sněmu hnutí Starostů a nezávislých. Zvláště pak nad slovy pana premiéra Fialy, který zde ve svém projevu sdělil, že STAN přinesl politickou kulturu, kterou slíbili. K tomu expremiér poznamenal: „Škoda že se nepodívá i na to, co dělal pan Rakušan jako starosta Kolína, na různé podivné kšeftíky. Jak už to má ve zvyku, tak zase zaútočil a mluví, že chce lustrační osvědčení pro ministry a náměstky,“ poradil Fialovi a na jejich zmínky o jeho spolupráci s StB závěrem vzkázal: „Kritizujte moji politickou kariéru, ne ty vymyšlené věci z minulosti, které se hodí na to, abyste argumentovali svými průsery.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…