Nejlépe se mají zaměstnanci ANO. Přijdou si v průměru na 70 tisíc

04.04.2019 17:24

Z výročních zpráv sněmovních stran za rok 2018 je patrné, že zatímco většina stran musela propouštět a platy zbylých zaměstnanců spíše stagnovaly, hnutí ANO naopak platy navyšovalo.

Nejlépe se mají zaměstnanci ANO. Přijdou si v průměru na 70 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

Sociální demokraté, komunisté nebo lidovci v uplynulém roce volili cestu šetření a nevyhnuli se propouštění. KSČM snižovala stav zaměstnanců o dvacet procent, ČSSD o patnáct. Podle mluvčí komunistů Heleny Grofové už se ale další propouštění nechystá. „Reorganizace v KSČM proběhla už po posledních parlamentních volbách,“ uklidňovala Grofová.

Platy zaměstnanců, jako jsou mluvčí, asistenti, účetní a manažeři kanceláří, se u většiny stran pohybují v průměru kolem 30 tisíc korun měsíčně a v uplynulém roce se nezvyšovaly.

Jiná situace je ale u hnutí ANO, které jako jediné v posledních letech platy pravidelně zvyšuje. V roce 2016 vydělávali zaměstnanci hnutí 44 tisíc korun, o rok později 63 tisíc a v loňském roce činila průměrná mzda až 70 tisíc korun měsíčně, což je více než dvojnásobek průměrného platu ostatních stran.

Hnutí ANO ovšem loni skončilo ve ztrátě 43 milionů korun. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat. Máme to všechno řádně zaevidované, víc to nebudeme komentovat,“ rázně odmítl spekulace ohledně platů manažer hnutí ANO Jan Richter.

Novější strany, jako SPD nebo Piráti, nemají žádné vlastní zaměstnance a místo toho využívají služeb brigádníků a živnostníků. „Jde především o PR služby, správu sociálních sítí, koordinaci dobrovolníků a dalších úkolů,“ řekla serveru E15 mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…