Nejlepší vlastňák sezony, paní Mayová. Britští konzervativci nejspíš ztratili většinu

08.06.2017 23:21

Zklamání pro premiérku Mayovou a její konzervativce, naopak velký triumf pro opoziční labouristy a jejich předsedu Jeremy Corbyna. tak vypadají první odhady výsledků voleb ve Velké Británii. Vládnoucí strana ztratila většinu, a i když vyhrála, bude se muset poohlížet po koaličních partnerech.

Nejlepší vlastňák sezony, paní Mayová. Britští konzervativci nejspíš ztratili většinu
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Hned po uzavření volebních uren se objevily první odhady výsledků. A ty velmi nepotěší premiérku Mayovou, která předčasné volby vypisovala s vírou, že ještě posílí většinu konzervativců nad labouristy.

Jenže podle prvních odhadů konzervativci nejen neposílili, ale dokonce ztratili většinu v britské dolní sněmovně. To znamená, že se budou muset poohlédnout po koaličním partnerovi, což ve většinovém britském systému nebývá zvykem.

V minulých volbách dokázal ještě předchůdce Mayové David Cameron získat 330 křesel, přičemž nejtěsnější většinou je 326. Letošní první odhady přisuzují vládní straně pouhých 314 poslanců.

Labouristé, které do voleb vedl radikálně levicový Jeremy Corbyn, by si výrazně polepšili z minulých 232 na 266 poslanců. To by byla velká satisfakce pro předsedu Corbyna, označovaného mnohými za příliš radikálního.

Na třetím místě má skončit Skotská národní strana, kandidující pouze v obvodech ve Skotsku.  Minule získala 56 poslanců, teď má získat pouhých 34.

Liberální demokraté, nejpřirozenější koaliční partner konzervativců, by získali 14 křesel, dali by tak s vládnoucí stranou dohromady velmi těsnou většinu. Za to však mohou být ještě rádi- minule měli pouhých 8 poslanců.

Zklamaná nejspíš bude i strana UKIP. Hlavní propagátor Brexitu měl jednoho poslance, nyní jí exit poll nepřisuzuje ani jedno křeslo.

Reakce na překvapivý výsledek se pohybují od šoku po pobavení z neúspěchu sebevědomé vládní strany.

Novinářka ze CNN: Cože?

 

 

Fotbalový expert Gary Lineker: Nejlepší vlastňák sezony

 

Opoziční labouristé jsou zatím v hodnoceních umírnění. Někteří ovšem rovnou slibují, že brzy přijdou další volby, ve kterých konzervativce definitivně zlomí. Třeba jako bývalý stínový ministr financí Ed Balls.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…