Nejvyšší dluh v historii, čísla jsou venku. „Ale rating máme pořád dobrý,“ hájí se Stanjura

21.10.2023 13:39

Český státní dluh přesáhl hodnotu 3 tisíc miliard korun, jinými slovy 3 bilionů. Jen od konce roku 2022 vzrostl státní dluh o dalších 220 miliard. Stávající šéf státní kasy zdůraznil, že Česko je na tom podobně jako Velká Británie a z pohledu ratingových agentur si vede obstojně, ale předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura bije na poplach. Čísla černá na bílém z jeho pohledu ukazují, jak špatně si vede, a proto musí rychle skončit. A místo Fialy by měli přijít do vlády experti z SPD.

Nejvyšší dluh v historii, čísla jsou venku. „Ale rating máme pořád dobrý,“ hájí se Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se spolu se svým podřízenými rozepsal o tom, jak to vypadá s českým státním dluhem. Ten dosáhl hodnoty 3115 miliard korun, přičemž ve srovnání s koncem roku 2022 vzrostl státní dluh o 220 miliard, tedy na nejvyšší úroveň v historii. Stávající šéf státní kasy Stanjura ve zveřejněné tiskové zprávě zdůraznil, že ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila stávající stupeň ratingu na hladině AA- pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách.

Stejně je hodnocena finanční situace Belgie a Velké Británie.

„Příznivě je hodnocena důvěryhodná fiskální a měnová politika, silný institucionální rámec a stabilní bankovní sektor. V průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2023 potvrdily stávající ratingová hodnocení i další významné ratingové agentury s mezinárodní působností. V červnu došlo k potvrzení vysokého ratingu ze strany agentury JCR na úrovni AA pro dlouhodobé závazky domácí měně a na úrovni AA- v zahraničních měnách. Dále v červenci agentura ACRA rovněž potvrdila rating na úrovni AA pro dlouhodobé závazky v domácí i zahraničních měnách. Výhled obou agentur přitom zůstává stabilní,“ oznámili podřízení Zbyňka Stanjury.

Ministerstvo financí také oznámilo, že v průběhu roku 2023 došlo ve spolupráci s Českou národní bankou ke zřízení souhrnného účtu státní pokladny v amerických dolarech a byly zahájeny s tím související operace na peněžním trhu.

Předseda SPD Tomio Okamura situaci v hospodaření státu označil za „šílenou“. A přihlásil se o účast v příští vládě, ve které chce dát státní finance do pořádku.

„To je šílené. Český státní dluh vzrostl za vydatného přispění Fialovy vlády do konce září na 3,115 bilionu korun, od začátku roku se tak zvýšil o 220 miliard. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého obyvatele Česka hypoteticky připadá dluh 286 000 korun. Na konci června, kdy státní dluh poprvé překročil hranici tří bilionů, to bylo o zhruba šest tisíc korun na osobu méně. Musíme zastavit Fialovu vládu a musíme zastavit zadlužení a zdražování. Hnutí SPD je připraveno vstoupit do nové vlády a může nabídnout dostatek odborníků,“ zdůraznil Okamura na sociální síti X.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tomio Okamura promlouvá


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ale zase splnili svůj slib,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 21.10.2023 14:34:27
že nebudou zadlužovat Česko jako babiš. Budou zadlužovat ještě víc !!

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…