Nejvyšší soud Ruska posvětil utajování toho, kolik ruských vojáků padlo v bojích na Ukrajině

14.08.2015 11:52

Ruský nejvyšší soud ponechal v platnosti výnos prezidenta Vladimira Putina o utajení ztrát ozbrojených sil během speciálních operací v době míru. Zpravodajská stanice BBC uvedla, že jen jeden z účastníků se během sedmihodinového pojednávání odvážil otevřeně říci, že jde o utajení nasazených ruských vojáků do konfliktu na východě Ukrajiny.

Nejvyšší soud Ruska posvětil utajování toho, kolik ruských vojáků padlo v bojích na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Putinův výnos, vydaný koncem května, napadla skupina občanských aktivistů a novinářů, podle kterých si prezident příliš široce vykládá zákon o státním tajemství. Prezidentovi zástupci naopak namítali, že Putin má příslušné pravomoci a že jde o „zvláštní operace“, ne o jakákoliv úmrtí vojáků za jakýchkoliv okolností. Nejvyšší soud uvedl, že svůj nález odůvodní později.

„Za přibližně sedm hodin pojednávání pouze jediný člověk a pouze jedinkrát řekl přímo, o co se vede spor,“ poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Žena v domácnosti čelila obvinění tajné služby

„Předpokládám, že tento výnos byl vydán s cílem utajit nezákonné nasazení ruských občanů v nezákonných ‚zvláštních operacích‘ na Ukrajině (...) Společnost musí vědět o ztrátách, které utrpěla, aby napříště těmto ztrátám zabránila,“ řekla v závěrečném slově Svetlana Davydovová.

Tato žena v domácnosti sama loni čelila obvinění ruské tajné služby z prozrazení státního tajemství, když informovala ukrajinskou ambasádu o možném přesunu ruských vojáků na východ Ukrajiny, jejichž jednotka byla dislokována v jejím bydlišti ve Vjazmě na západě Ruska. Na jaře soud její stíhání zastavil, protože k žádnému trestnému činu nedošlo: Moskva totiž stále popírá, že by se přímo zapojila do ukrajinského konfliktu.

Všichni ostatní účastníci soudu se podle BBC zmínce o Ukrajině pečlivě vyhýbali, rovněž opoziční poslanec ze Pskova Lev Šlosberg, který jako první v Rusku loni v létě informoval o pohřbech ruských vojáků, nejspíše zabitých v sousední zemi.

Advokát Ivan Pavlov slíbil, že se odvolá a v případě neúspěchu se obrátí na ústavní soud.

Putinův mluvčí: Rusko na Ukrajině nepodniká žádné zvláštní operace

Boje mezi proruskými separatisty a vládními vojsky ve východoukrajinském Donbasu si od loňského dubna vyžádaly bezmála 7000 obětí – a podle odhadu ochránců lidských práv i životy tisícovky ruských vojáků.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov už dříve prohlásil, že sporný výnos se nijak Ukrajiny netýká a že Rusko nepodniká v sousední zemi žádné speciální operace.

Za prozrazení státního tajemství v Rusku hrozí sedm let za mřížemi. V případě, že jde o vlastizradu, sahá trest od 12 po 20 let vězení. Novináři se obávají, že v případě pátrání po tom, jak zahynuli ruští vojáci, se mohou tyto paragrafy uplatnit i proti nim. Podle Timura Olevského z nezávislé televize Dožď se reportéři potýkají s nátlakem a problémy i při objasňování úmrtí vojáků v důsledku šikany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…