Některé funkce sKarty možná nebudou zadarmo

19.09.2012 19:35

Veškeré funkce sociální karty nebudou muset být ze zákona zadarmo. Sněmovna dnes nepřijala senátní úpravu novely, která vrací možnost souběhu rodičovské a příspěvku na péči. Předloha míří k podpisu prezidentu Václavu Klausovi.

Některé funkce sKarty možná nebudou zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Poslanecká novela uvádí, že společné čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči bude opět možné u dětí do čtyř let věku. Rodiče starších dětí do sedmi let věku by pobírali o 2000 korun vyšší příspěvek na péči. Platilo by to ale jen pro děti s těžšími postiženími ve třetím a čtvrtém stupni.

Ušetří se prý čtvrt miliardy

Možnost souběhu rodičovské a příspěvku na péči zrušila od ledna sociální reforma. Sociální demokraté v původní novele navrhli vrátit původní stav. Koaliční poslanci ji ve Sněmovně upravili. Do zákona vrátili i příspěvky na schodišťovou plošinu, schodolez a stropní zvedací systém. Nyní si je postižení mají půjčovat od státu, podle poslanců to ale činí potíže a za půl roku nebylo vypůjčeno ani jedno zařízení.

Přes sKarty bude stát vyplácet sociální dávky a příspěvky. Ministerstvo tvrdí, že tím ušetří asi čtvrt miliardy ročně. Podle opozice jsou ale karty výhodné jen pro provozující banku. Výběrové řízení vyhrála Česká spořitelna.

Pokud by Sněmovna podle předkladatelky původního návrhu novely Milady Emmerové (ČSSD) senátní úpravu přijala, odpor proti kartám by opadl. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) by v případě přijetí senátního návrhu bylo možné omezit rozsah služeb karty jen na funkce, které jsou zdarma. Ministerstvo podle něho ale chce lidem nabídnout i nadstandardní funkce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…