Některé strany zprávy o svém financování nedoručily včas

04.04.2014 16:29

Do sněmovny letos dorazilo v zákonném termínu 125 výročních finančních zpráv politických stran a hnutí z celkových 197 uskupení, které ke konci loňského roku evidovalo Ministerstvo vnitra. ČTK to dnes řekl předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Za pozdní dodání nebo za neúplnou zprávu hrozí stranám sankce podle zákona. V krajním případě je může soud zrušit.

Některé strany zprávy o svém financování nedoručily včas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Většina zpráv je podle Koníčka sice v pořádku, ale vyskytly se i stejné nedostatky jako v předchozích letech. Asi u deseti zpráv chybí zpráva auditora, takže taková zpráva je neúplná. Jedna ze zpráv má výrok auditora s výhradou.

V některých případech chybí smlouvy u darů nad 50.000 korun. Severočeši.cz podle Koníčka dodali dokonce dvě výroční zprávy, protože hnutí letos obměnilo své vedení a své zprávy poslalo staré i nové vedení.

Jedna ze stran podle Koníčka dokonce obdržela dar od obecní společnosti, což zákon zakazuje. „Budeme nuceni na to upozornit finanční úřad," podotkl. Strana může takový dar buď vrátit, nebo odvést do státního rozpočtu, případně jí za to hrozí pokuta ve výši dvojnásobku daru od finančního úřadu, podotkl.

Kontrolní výbor bude muset řešit nezamýšlený nepeněžitý dar od zemanovců pro TOP 09

Koníček také poukázal na zprávu TOP 09, která uvedla nezamýšlený pětimilionový nepeněžitý dar od Strany práv občanů - zemanovců. Šlo o to, že zemanovci zobrazovali na volebních billboardech tvář místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska s oznámením, že Kalouska zastavili. Koníček poukazuje na to, že k tomuto daru chybí smlouva. „Vidím to jako problém, který bude muset kontrolní výbor řešit," dodal.

Ve finančních zprávách strany a hnutí informují o svém hospodaření za předchozí rok. Uvádějí například objemy darů od občanů i firem, výdaje, informace o státních příspěvcích a musí také předložit zprávu auditora. Pokud některá strana zprávu opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě až zrušení.

Včasné předložení úplné zprávy je podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil příspěvky z veřejných peněz. Strany dostávají od státu kromě jiného ročně 855.000 korun za každý mandát poslance nebo senátora, za každého krajského nebo pražského zastupitele pobírají 237.500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…