Nelegální migrace! ČR a Německo koordinují boj proti převaděčům

22.09.2023 22:10

Praha - Kvůli zhoršující se situaci na balkánské migrační trase budou německá a česká policie intenzivně spolupracovat v boji proti převaděčům. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech oba státy koordinují. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to dnes večer uvedl na síti X s tím, že se na tom dohodl se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou.

Nelegální migrace! ČR a Německo koordinují boj proti převaděčům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová

Další jednání na policejní úrovni o migraci bude podle něj příští týden. Faeserová se přitom nyní vyslovila pro krátkodobé stálé kontroly jako pro jednu z možností boje proti pašerákům lidí, i když je předtím odmítala.

"Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu. Všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných přechodech koordinujeme s německou stranou. O dalším postupu samozřejmě budeme včas informovat. Podobná vzájemná spolupráce již nějakou dobu funguje na česko-slovenské hranici," napsal Rakušan.

Česká policie později dodala, že situaci denně pečlivě sleduje. "Meziroční srovnání tranzitní nelegální migrace na našem území však hovoří jasně. Letos jde zatím řádově o desítky, oproti stovkám zachyceným migrantům denně v loňském roce," uvedla. V kontaktu jsou čeští policisté s německými i slovenskými kolegy.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Faeserová chce kvůli složité migrační situaci krátkodobě obnovit stálé kontroly na hranici s Českem a Polskem. Podle portálu welt.de to řekla v rozhovoru pro připravované nedělní vydání listu Welt am Sonntag. Německá ministryně vnitra přitom dosud takové kontroly odmítala jako neúčinné a tento týden v parlamentu opakovaně upřednostňovala namátkové kontroly a takzvané skryté pátrání.

Faeserová nedělníku rovněž řekla, že by chtěla nasazení německých policistů na českém území podle švýcarského vzoru. Němečtí policisté už loni působili v tramvajích a vlacích, které ze Švýcarska odjížděly do Německa. "Jednání o tom již probíhají," uvedla.

Ve středu poslancům ve Spolkovém sněmu oznámila, že Rakušan souhlasil se založením společné česko-německé operační skupiny. Rakušan k tomu ČTK řekl, že spolupráce bude zaměřena zejména na boj proti převaděčství, například v otázkách společné evidence převaděčů a vzájemné výměny informací. Má se také rozšířit a zintenzivnit společné hlídkování.

Rakušan tehdy uvedl, že Faeserová obnovení stálých kontrol neplánuje. "Dobrou zprávou je, že i v té zjitřené předvolební atmosféře v Německu spolková vláda nehodlá zavádět stabilní kontroly na česko-německých hranicích," řekl o rozhovoru s německou ministryní vnitra.

V říjnu se konají zemské volby v Hesensku a Bavorsku, kde jsou migrace a hraniční kontroly velkým tématem. Konzervativní hesenský premiér Boris Rhein kontroly s Českem a Polskem požaduje, naopak rovněž konzervativní bavorský premiér Markus Söder je pro Bavorsko nechce, pro jiné německé regiony takové kontroly ale podle něj mohou mít smysl. V Hesensku se sociální demokratka Faeserová uchází o premiérský úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…