Němci a Francouzi mají pravdu, z EU čerpáme jen výhody. Kněz sepsal pojednání, proč se chováme takto ošklivě

06.08.2016 11:33

Nad tím, že Západ se nám diví, že nechceme přijímat uprchlíky, se na serveru Echo24 zamýšlí Marek Orko Vácha, přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě UK, římskokatolický kněz, teolog, přírodovědec a spisovatel.

Němci a Francouzi mají pravdu, z EU čerpáme jen výhody. Kněz sepsal pojednání, proč se chováme takto ošklivě
Foto: archiv Marka O. Váchy
Popisek: Přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha

Připouští, že to, co nám Západ vyčítá, totiž že nechceme přijímat uprchlíky, a že z Unie jen bereme výhody, ale sami nic nedáváme, že to vše je pravda. „Jenomže nejsme ani Německo, ani Francie, početně velké, sebevědomé národy, které vždy určovaly chod dějin. Jsme Česko. Je nás deset milionů a naše dějinná zkušenost je, že jsme byli vždy svíráni z obou stran, buď od mnohem početnějších Němců, nebo od ještě mocnějších Rusů,“ vysvětluje s tím, že zkušenost mnoha set let se nedá vymazat jen tak, lusknutím prstů, jen tím, že jsme vstoupili do Unie. „Kolektivní paměť, geny našich rodičů a rodičů našich rodičů, si neseme s sebou – a to se nezmění za jednu generaci,“ podotýká.

Celý text je ZDE

Nemyslí si, že je úplně šťastné, když se EU rozhodla rozdělovat uprchlíky matematicky, podle počtu občanů v jednotlivých zemích. Jednotlivé národy mají totiž za sebou různě komplikované dějiny a různé dějinné zkušenosti, což je cosi těžko měřitelného, ale zároveň velmi reálného. Velké státy se pak diví, proč je u nás, Slováků nebo u Poláků s našimi historickými zkušenostmi taková rezistence vůči čemukoli cizímu.

Vácha si na druhou stranu myslí, že naši politici zacházejí s atmosférou národa mnohem neopatrněji, než je tomu v Německu. „Je jen těžko představitelné, že by takový Joachim Gauck pronesl na adresu ministerského předsedy bodrý vtípek o kalašnikovu. U nás už to vysloveno bylo – a bylo vysloveno mnoho dalšího, s primitivním cílem získat politické body nebo jen tak. Ale nic není jen tak. Bylo to vysloveno a kdesi v nevědomí všech to přetrvává. Ano, ministerského předsedy se lze zbavit dvěma způsoby,“ dodal Vácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…