Němci chtěli být hodní a zle to dopadá. Nové zprávy, které Merkelové body nepřinesou

29.11.2016 10:22

Navrátilci ze Sýrie a Iráku představují vážný problém pro mnoho západoevropských zemí. V Německu nyní zveřejnily úřady zprávu, podle které odešlo v minulých letech bojovat do Islámského státu asi 850 „Němců“ a asi třetina z nich se již vrátila zpátky.

Němci chtěli být hodní a zle to dopadá. Nové zprávy, které Merkelové body nepřinesou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří migranti spí i přímo na ulici

Šedesátistránková zpráva byla vytvořena ve spolupráci Spolkového kriminálního úřadu (BKA), bezpečnostní agentury Federálního úřadu pro ochranu ústavy (BfV) a Informačního a kompetenčního centra proti extremismu (HKE) a mimo jiné říká, že s úřady spolupracuje jen asi čtvrtina navrátilců ze syrských a iráckých bojišť. „Ze 274 navrátilců se přibližně polovina stále neodpoutala od svých extremistických postojů,“ konstatuje deník Die Welt.

V posledních letech se dle informací příslušných německých úřadů vypravilo bojovat do Sýrie nebo Iráku pod vlajkou teroristických organizací přibližně 850 Němců. Studie se podrobněji zabývala osudem 784 lidí ve věku 13 až 62 let, kteří se připojili k Islámskému státu. Asi 8 % z nich se dle mínění úřadů vrátilo z taktických důvodů, aby mohli obstarat další peníze nebo potřebné vybavení. „Dalších deset procent navrátilců se potom vrátilo proto, že byli z počínání ISIS a spol. frustrováni.“

Celý text z deníku Die Welt je ZDE.

Zpráva rovněž popisuje faktory, které vedly k radikalizaci několika set bojovníků teroristických organizací s německým pasem. Ve více než v polovině případů došlo k radikalizaci prostřednictvím jejich přátel (54 %), o něco méně dobrovolníků potom přijalo radikální islámské ideje při pravidelných návštěvách mešit (48 %). Svoji roli hraje při radikalizaci také internet (44 %) a účast na různých proislámských seminářích (24 %).

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

Počet dobrovolníků, kteří odešli do Sýrie a Iráku, se však v období mezi červnem 2015 a červnem 2016 výrazně snížil a dosáhl jen asi padesáti osob, zatímco dříve odcházely podpořit teroristické organizace stovky osob. „Tak razantní pokles může být způsoben oslabením pozic Islámského státu, ale také rozhodnutím mnoha sympatizantů Islámského státu pokusit se o teroristické útoky přímo ve svých domovských zemích,“ tvrdí zpráva.

Většina dobrovolníků je mužského pohlaví, ale zastoupení žen se stále zvyšuje a dosahuje aktuálně asi jedné pětiny. Nezletilí islamisté potom tvoří asi sedm procent. Alarmující je však údaj, který hovoří o místu narození těchto islamistů. „Šedesát procent z nich se narodilo v Německu, další potom hlavně v Turecku, Sýrii, Rusku nebo Libanonu. Většina z nich také disponuje německým občanstvím, 27 % vlastní dvojí občanství,“ říká zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…