Němcová s Pekarovou a Jurečkou představili svou vizi: Václav Havel, slušný premiér, peroutkovská demokracie

16.11.2020 21:43

On-line demonstrace Milionu chvilek pro demokracii se jako řečníci zúčastnili i zástupci současné sněmovní opozice. Poté, co splnili loňský úkol Mikuláše Mináře a začali se spojovat, dostali prostor zástupci spojenectví ODS, TOP 09 a lidovců, aby prezentovali svou „vizi změny“.

Němcová s Pekarovou a Jurečkou představili svou vizi: Václav Havel, slušný premiér, peroutkovská demokracie
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

ODS reprezentovala Miroslava Němcová, která už jednou na akci chvilek řečnila, a upoutala zejména svým úvodem „zdravím všechny pražské kavárny“. Nyní se vyznala ze své traumatické vzpomínky, jak jsme před listopadem 1989 byli obklopení ostnatými dráty. „Pro mě 17. listopad znamená svobodu a demokracii,“ vzpomínala.

Budovali jsme ji prý jako stát podle „Budování státu“ Ferdinanda Peroutky. Jenže teď jsme ve fázi „firemního státu“, kde si Andrej Babiš myslí, že být premiérem rovná se být šéfem firmy a být občanem znamená být zaměstnancem. K tomu se přidali komunisté, kteří vždycky chtěli demokracii zakroutit krkem, a bohužel i hlava státu.

Svou naději proto upíná ke 14. listopadu a k dění, které bude před ním, v příštím roce. „Budou svobodné, normální, demokratické parlamentní volby a v nich rozhodneme, jestli se demokratické a tradiční strany dokážou domluvit na společném cíli, kterým je obnovení demokracie, a ne autoritářské pojetí v představě Miloše Zemana a Andreje Babiše,“ uvedla senátorka Němcová.

Premiér Babiš v době koronakrize ukázal, že je zcela nekompetentní, co se týká hospodárného řízení státu, ve které ztrácí mnoho lidí již důvěru. „Demokratické síly, které se spojí, změní ve všech ohledech pochroumaný chod státu,“ pokračovala.

„Chceme postavit stát na nohy, aby občané věřili, že rozhodování je v jejich rukou, a ne v rukou jednoho oligarchy a jednoho všeho schopného prezidenta,“ uzavřela s vírou, že 17. listopad 2021 se ponese již ve zcela jiné atmosféře. 

Se svým projevem následovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vyzvala spoluobčany, aby se společně s ní přesunuli do podzimu 1989 a připomněli si, že události během krátké doby mohou nabrat zcela jiný směr. „Ještě v říjnu toho roku byl Václav Havel zatčen, jen několik málo týdnů poté byl hlavní tváří sametu. Ve vzduchu byly naděje, optimismus a odhodlání k velké změně,“ vzpomínala.

Následně se přenesla do budoucnosti podzimu 2021, kdy se na politické scéně rovněž odehrává velká změna. „Strany opozice se ujímají vlády a realizují svůj plán obnovy země. Máme slušného premiéra, který není oligarchou, nemá střet zájmů, ctí demokracii a svobodu a jeho největším zájmem je, aby zemi vyvedl z krize,“ popsala svou vizi lepšího Česka.

A ve své vizi pro rok 2021 pokračovala: „Vláda napravuje všechny škody z posledních let, usiluje o vzdělanou společnost, v níž má každý šanci na naplněný život podle svých představ, kde vládne právo, kde stát své občany podporuje, neomezuje, kde živnostník a podnikatel je partner, nikoliv nepřítel a kde je příroda opravdu chráněna a přírodní katastrofy se nezametají pod koberec,“ pokračovala opoziční politička. Hovořila o zemi, kde je nezávislost veřejnoprávních médií samozřejmostí, a ne tím, co se musí tvrdě bránit.

Nakonec se vrátila do současnosti, do roku 2020, kdy se situace i díky epidemii koronaviru jeví bezvýchodně. Tak se však mnohým jevila i situace během Palachova týdne v roce 1989. „Šanci na změnu máme. My všichni můžeme být jejími spolutvůrci,“ doplnila předsedkyně TOP 09. Výzvy, které před nás postavila epidemie, zároveň vnímá jako příležitosti.

TOP 09, ODS a KDU-ČSL už východisko ze zdánlivě bezvýchodné situace prý realizují. „Podepsali jsme memorandum o spolupráci, pracujeme na konkrétním programu, na změně. Během následujících měsíců vám představíme naši vizi. Naše řešení pro všechny oblasti života. A garantujeme vám, že na prvním místě jste vy, občané České republiky, nikoliv hrstka vyvolených. Pojďte se na této změně podílet s námi. Příští 17. listopad si připomeneme na Národní třídě se zhmotněnou nadějí a optimistickým pohledem do budoucnosti. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí,“ uzavřela Markéta Pekarová Adamová.

Své přišel říct i předseda KDU-ČSL Marián Jurečka. Zdůraznil, že demokracie a svoboda není samozřejmostí. „Mnoho z toho, co naši rodiče nemohli prožívat, my dnes máme. Nezapomeňme, že to není samozřejmost,“ vyzval občany k budování lepší společnosti.

Ideální společnost, kterou by si představoval, je ta, ve které „nebude prezident, který se neumí omluvit“. „Neumí přiznat chybu, přitom je to tak lidské. A chtěl bych, aby zde byli politici včetně premiéra státu, kteří neposílají zákonodárce, aby v době pandemie řešili zahrádkářský zákon, a klaní se Číně,“ doplnil.

„Za KDU-ČSL společně s ODS a TOP 09 nabízíme odpověď, co s tím udělat. Spojili jsme síly, abychom čelili nespravedlivému volebnímu zákonu, který v Česku výrazně hendikepuje menší strany,“ sdělil, že jdou společně do příštích voleb a chtějí nabídnout program, který bude řešit palčivé problémy v oblasti ekonomiky této země, životního prostředí, státního dluhu a školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…