Němcům je tak vedro, že chtějí po obědě odpočívat. Ministr souhlasí

20.07.2023 9:44 | Monitoring

Už i v Německu se v současné vlně veder debatuje o tom, že by si Němci měli dopřávat polední siestu podobně, jako to dělají třeba Španělé. Od německého ministr zdravotnictví však také zaznělo, že je na tom třeba najít shodu zaměstnanců se zaměstnavateli, nemělo by se to stát jen kvůli tlaku jedné strany. Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že vlna veder ani náhodou nekončí.

Němcům je tak vedro, že chtějí po obědě odpočívat. Ministr souhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Jih Evropy sužuje vlna veder. V Římě padl teplotní rekord. Vedra dorazila i do Španělska a dalších zemí. Dokonce už i v Německu se začíná debatovat o tom, jestli kolem poledne není až příliš vedro a zda by nebylo dobré dát lidem prostor v největších vedrech na siestu. CNN upozornila, že vlna veder v Evropě ani zdaleka nekončí.

Johannes Niessen, šéf Spolkového sdružení lékařů německých úřadů veřejného zdravotnictví, Němcům doporučil, aby začali pracovat hodně brzy ráno a v poledne si dali siestu. „Vstávejte brzy, pracujte ráno produktivně a v poledne si dejte siestu,“ řekl v rozhovoru zveřejněném sítí RND. Zprávu převzal také server katarské televize Al-Džazíra.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v úterý řekl, že siesta „určitě není špatným návrhem“, ale varoval, že zaměstnavatelé a zaměstnanci by měli o denním spánku vyjednávat společně.

Mluvčí vlády ve středu řekl, že tyto iniciativy musí být „brány velmi vážně“ na pozadí „masivní změny letních teplot“.

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že vlna veder ani zdaleka nekončí. Hannah Clokeová, klimatoložka a profesorka na univerzitě v Readingu, přirovnala tento efekt k obří peci nad Středozemním mořem.

„Bublina horkého vzduchu, která se nafoukla nad jižní Evropou, proměnila Itálii a okolní země v obří pec na pizzu. Horký vzduch, který se sem tlačil z Afriky, nyní zůstává na místě a ustálené tlakové výše znamenají, že teplo v teplém moři, na pevnině i ve vzduchu se nadále hromadí," vysvětlila Clokeová.

Řada klimatologů se shodla, že svět zažívá dopad globálního oteplování a že jde teprve o začátek. CNN v této souvislosti připomněla, že minulý měsíc byl podle služby Evropské unie pro změnu klimatu Copernicus s výrazným náskokem nejteplejším červnem na planetě, který doprovázely rekordně vysoké teploty oceánů a rekordně nízká úroveň antarktického ledu.

Podle italského meteorologického serveru Meteo.it bude vrcholit horko v Itálii od pondělí do středy, kdy by teploty měly v některých částech země vystoupat nad 45 stupňů Celsia. Italské úřady podle CNN doporučily lidem pít hodně vody, jíst lehčí jídla a vyhýbat se přímému slunečnímu záření mezi 11. a 18. hodinou.

Agentura Reuters upozornila, že na španělském ostrově vypukly v důsledku vlny veder požáry, kvůli kterým musely být evakuovány 4 tisíce lidí. Požár na La Palmě začal v sobotu v ranních hodinách v El Pinar de Puntagorda, zalesněné oblasti na severu ostrova, což si vyžádalo evakuaci lidí z vesnic Puntagorda a sousedního Tijarafe.

Podle agentury Reuters bylo nejméně 20 domů zničeno, jak požár postupoval. Informoval o tom Fernando Clavijo, nejvyšší politický představitel španělských Kanárských ostrovů. „Místní lidé se zdráhali opustit své domovy, ale apeluji na lidi, aby byli zodpovědní," řekl Clavijo novinářům v La Palma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale jo, jen odpočívejte,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 20.07.2023 9:56:13
my to na vás odpracujeme třeba i v 50 stupních Celsia, takže o zisky od nás nepřijdete. Klidně si dáchněte, od práce máte nás.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…