Německé vládní strany chtějí zjednodušit odsun trestaných běženců

08.01.2016 11:16

Německé vládní strany po silvestrovských sexuálních útocích v několika městech chtějí zjednodušit deportace žadatelů o azyl, kteří se dopustili trestného činu. V Kolíně nad Rýnem, v Hamburku a v Mnichově napadli při oslavách příchodu nového roku mladí muži téměř 200 žen. Zasahující kolínští policisté uvedli, že většinu podezřelých, které při incidentu kontrolovali, tvořili uprchlíci ze Sýrie.

Německé vládní strany chtějí zjednodušit odsun trestaných běženců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vypracovalo materiál, podle kterého by lidé pravomocně odsouzení k jakémukoli trestu vězení automaticky přišli o právo na azyl. V současnosti může Německo vypovědět žadatele o azyl, kteří byli pravomocně odsouzeni přinejmenším k jednoletému trestu nepodmíněně, nebo uprchlíky, kteří se podíleli na terorismu či na nábožensky motivovaném násilí. Mechanismus však není automatický, soudy vždy musí posoudit společenskou závažnost chování uprchlíků.

Policii se zatím přihlásilo přes 120 žen

Pro vypovídání odsouzených žadatelů o azyl se dnes v deníku Bild vyslovil i vicekancléř Sigmar Gabriel ze sociální demokracie (SPD). "Proč by měli němečtí daňoví poplatníci platit za pobyt zahraničních zločinců ve věznicích?" zeptal se Gabriel. Podle něj by navíc hrozba odpykání trestu ve vlasti odstrašila běžence od kriminality spíš než německé věznice.

Pokud by se země, odkud odsouzení běženci pocházejí, zdráhaly přijmout uprchlíky zpět, mělo by podle Gabriela Německo snížit objem rozvojové pomoci, který těmto státům vyplácí. "Kdo chrání odsouzené žadatele o azyl, nemá nárok na peníze z německých daní," řekl vicekancléř.

Policii se zatím přihlásilo přes 120 žen, které byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. Dalších více než 50 trestních oznámení má policie v Hamburku, desítka žen se stala obětí podobného útoku ve Stuttgartu. Incidenty ve všech městech byly podobné - velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…