Německé volby budou mít jednoho velkého vítěze. Ale pozor, není to CDU kancléřky Merkelové

18.09.2017 7:10

Deník Bild am Sonntag včera zveřejnil aktuální průzkum preferencí politických stran. Přesně týden před volbami do Bundestagu se může nejvíce radovat opoziční Alternativa pro Německo (AfD), která historicky poprvé vstoupí do parlamentu.

Německé volby budou mít jednoho velkého vítěze. Ale pozor, není to CDU kancléřky Merkelové
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Alternativa pro Německo vznikla teprve v roce 2013 jako subjekt, který se stavěl především proti Evropské unii. Krátce po svém vzniku se však málem dostala do Bundestagu, když získala 4,7 %. Preference strany však začaly stoupat se začátkem migrační krize na jaře 2015 a po několika měsících strana začala atakovat dvojciferný výsledek. Poté přišel mírnější pokles, ale v posledních průzkumech se AfD drží na 11 %.

Pokud by se včerejší průzkum promítl do voleb, stala by se Alternativa pro Německo třetí nejsilnější stranou. Jak přímo ve svém titulku uvádí vlivný magazín Focus, za největšího vítěze voleb se jeví právě AfD, která sbírá nespokojené hlasy především vládnoucí CDU v čele s kancléřkou Merkelovou. Té je kriticky vyčítáno, že ve snaze přizpůsobit se koaličnímu partnerovi z SDP dlouhodobě táhne stranu „doleva“.

Také při včerejším průzkum se nicméně potvrdilo, že CDU i tak míří za vítězstvím, které ji žádná jiná strana nemůže vzít. Čím víc se ovšem blíží volby, tím to vypadá pro křesťanské demokraty na nižší volební zisk. Podle včerejšího průzkumu by kanclářka Merkelová a spol. získali 36 %, což je sice o téměř dvě procenta více než u voleb před čtyřmi lety, ale zároveň také o tři procenta méně než ještě před několika týdny podle ostatních průzkumů.

Za největšího poraženého lze již předem pokládat koaličního partnera křesťanských demokratů SPD, kterým nevyšla březnová výměna stávajícího šéfa strany Gabriela, jehož nahradil někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Přes počáteční optimistické výhledy to nyní vypadá na nejhorší poválečný výsledek. Průzkum Bild am Sonntag přinesl socialistům zatím nejhorší výsledek v podobě 22 %.

To je ještě o procento méně než při volbách do Bundestagu v roce 2009. Schulze může aspoň trochu těšit, že v přímém souboji s Merkelovou si vede stále lépe. Kdyby se kancléř volil přímo, získala by nyní Merkelová 46 %, zatímco šéf socialistů 26 %. Přitom ještě v polovině června byl rozdíl mezi oběma kandidáty 29 %. Otázkou zůstává budoucí složení vlády, protože ani jedna strana není schopna složit většinovou vládu. Zatím vše nasvědčuje pokračování stávající koalice. Nahlas se hovoří také o koalici mezi CDU(CSU) a FDP, ale k tomu zatím chybí několik málo procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…