Německo: Tři roky pomáhal jako psycholog uprchlíkům ze Sýrie. Nakonec ho jeden z nich ubodal k smrti

08.06.2017 19:58

V Německu došlo k dalšímu politováníhodnému incidentu, ke kterému dochází „jednou, maximálně dvakrát za deset let“. Syrský migrant ubodal psychologa Červeného kříže, který mu měl pomoci překonat jeho traumata.

Německo: Tři roky pomáhal jako psycholog uprchlíkům ze Sýrie. Nakonec ho jeden z nich ubodal k smrti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Incident se odehrál přímo v kanceláři Černého kříže v Saarbrückenu, kam se přišel syrský migrant poradit s třicetiletým psychologem. Mezi oběma muži pravděpodobně vypukl spor a před smrtelným pobodáním spolu svedli boj. Z pohledu psychologa boj o život, který bohužel prohrál. Bližší podrobnosti zatím vyšetřovatelé nesdělili, protože sedmadvacetiletý pachatel ze Sýrie zatím nevypovídal.

Aktuálně se nachází ve zdejší nemocnici s vážnými zraněními, která si pravděpodobně sám způsobil. Policie zatím sdělila, že se s největší pravděpodobností nejednalo o teroristický útok. Oběť utrpěla několik bodnutí nožem a i přes okamžitě oživovací pokusy jeho kolegů nakonec svým zraněním na místě podlehl. Zatím ani není jasné, jestli Syřan k psychologovi docházel již delší dobu, nebo šlo u první návštěvu.

Celý text v němčině naleznete ZDE.

Už teď je ale zřejmé, že se jedná o další ze série případů, kdy se pohostinný přístup německých úřadů vůči migrantům příliš nevyplatil. Zavražděný psycholog poskytoval poradenství pro uprchlíky v rámci projektu „Naděje“ od roku 2014, za přibližně tři roky své práce mnoha z nich pomohl překonat válečná traumata a další osobní problémy. Jeho kolegové z Červeného kříže jsou zděšeni a neskrývají obavy i o svůj život.

„Je to strašné. Obavy mezi našimi kolegy jsou skutečně velké,“ cituje deník Welt mluvčího sárské pobočky Červeného kříže Martina Erbeldinga. Zděšení a šok vyjádřil za své kolegy také prezident německého Červeného kříže Rudolf Seiters. „Celý Červený kříž truchlí za zavražděného psychologa. Myšlenkami jsme s jeho rodinou,“ prohlásil Seiters. K vraždě v Saarbrückenu se vyjádřil také někdejší šéf SPD a ministr financí Oskar Lafontaine.

„Je obzvlášť smutné, že byl napaden a usmrcen člověk, který se snažil pomáhat druhým. Je dobře, že byl pachatel ihned zajištěn policií. V každém případě bychom měli z tohoto incidentu vyvodit nezbytné závěry,“ uvedl Lafontaine, který se stal v roce 2005 členem Die Linke. V samotném Sársku působí při Červeném kříži asi 2500 zaměstnanců na plný úvazek a k tomu navíc asi šest tisíc dobrovolníků. Žádná speciální opatření se však dle mluvčího nechystají. „Při práci s lidmi, kteří mají válečná traumata, vždy existují nějaká rizika.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…