Německo ve varu: Podpora Scholze padá. Navíc něco uniklo do médií

14.01.2024 7:28

Po řadě dní protestů farmářů přichází v Německu zásadní zvrat. Nejčtenější německý deník Bild uveřejnil zjištění, že všechny strany v parlamentu od počátku roku 2023 pracovaly na hledání úspor v rozpočtu a všechny věděly, že je na stole i otázka krácení dotací na zemědělskou naftu. Věděly to od ledna 2023 i opoziční Alternativa pro Německo a CDU/CSU. V čase, kdy to vyšlo najevo, se ukazuje, že důvěra Němců v kancléře Scholze stále klesá.

Německo ve varu: Podpora Scholze padá. Navíc něco uniklo do médií
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protest německých zemědělců v Regensburgu.

Dnes opoziční strany CDU/CSU a Alternativa pro Německo kritizují vládní koalici sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených za provedení škrtů nejen v oblasti daní na zemědělskou naftu. Podle dokumentů, které má k dispozici redakce deníku Bild, však jednání o škrtech probíhala od ledna 2023. Není tedy pravda, že provést škrt v naftě pro zemědělce napadlo náhle německého kancléře, sociálního demokrata Olafa Scholze.

„Důvěrné dokumenty z Bundestagu dokazují: Zrušení osvobození od daně pro traktory NEBYLO spontánním nápadem kancléře Olafa Scholze (65, SPD), vicekancléře Roberta Habecka (54, Zelení) a Christiana Lindnera (45, FDP). Od ledna 2023 na tom pracuje celostranická koalice.“ Takto politickou situaci ve věci škrtů dotací u zemědělské nafty uvedl server nejčtenějšího německého listu. Včetně oněch velkých písmen.

Spolkový kontrolní úřad (BRH) v minulosti kritizoval mimo jiné výjimky z daně z vozidel. Pro zemědělce a lesníky, showmany, diplomaty. Kritika zazněla 12. ledna 2023.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57783 lidí
„Kontrolní výbor (Bundestagu) jednomyslně rozhodl (s AfD a Unionisty): Ministerstvo financí by mělo předložit návrh zákona, kterým ‚bude co nejdříve zrušeno osvobození zemědělských a lesnických vozidel od daně‘,“ napsal server. Rozhodnutí kontrolního výboru padlo podle listu 15. prosince 2023.

A farmáři se začali bouřit. Následně 4. ledna koaliční vláda v Berlíně začala ze svých plánů ustupovat.

Nedělní Bild Am Sonntag přišel s průzkumem, který ukazuje, že důvěra v kancléře Scholze a celou semaforovou koalici výrazně klesá.

Podle aktuálního průzkumu institutu pro výzkum veřejného mínění Insa pro Bild am Sonntag je 76 procent, tedy asi tři čtvrtiny občanů, nespokojeno s prací spolkové vlády. Spokojeno je pouze 17 procent, což je nejhorší hodnota, kterou Insa zaznamenala od nástupu spolkové vlády v prosinci 2021. Zprávu převzal také server listu Die Welt.

S prací kancléře Olafa Scholze (SPD) nesouhlasí 72 procent dotázaných, což je o tři procentní body více než na začátku prosince. Pouze jeden z pěti (20 procent) si myslí, že Scholz odvádí dobrou práci; I tato hodnota se přitom zhoršila o tři body. Děje se tak v době, kdy se podle informací serveru listu Berliner Morgen Post postarají farmáři o pořádný rozruch v samotném Berlíně. Od 18:30 jsou ohlášeny průvody traktorů městem, které pojedou z Lindenbergu například přes Heerstrasse, dálnici 24 nebo federální dálnici B2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Staci prestat vydrzovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePhantom ll , 14.01.2024 13:42:24
Priprchliky co nehakujou(takrka 90%) a penez bude habadej. Priprchlici stoji Nemecko skoro to co Bundestwehr. Tam se ztracej prachy, ktery chybej jinde. To same dementni greendeal. Proste Nemecko ne tyhle progresivisticky kravinky nema dost penez. Ale to zadnej stat dlouho nevydrzi.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…