Německý scénář proti ruskému útoku. 300 tisíc vojáků na východním křídle...

15.01.2024 21:32 | Monitoring

Německo vypracovalo průběh možného konfliktu mezi Ruskem a NATO. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius (SPD) si prý nechal vypracovat konkrétní scénář, podle kterého se připravuje Bundeswehr na obranu proti ruskému útoku. S tajným dokumentem se měl exkluzivně seznámit deník Bild. Konflikt má začít mobilizací dalších 200 000 vojáků v Rusku. V roce 2025 hovoří německý scénář o zapojení NATO, které se po ruském útoku na jeho východní křídlo bude snažit zastavit eskalaci nasazením 300 000 vojáků.

Německý scénář proti ruskému útoku. 300 tisíc vojáků na východním křídle...
Foto: archív autora
Popisek: Bundeswehr

Podle spolkového ministerstva obrany Bundeswehr od roku 2025 nasadí brigádu v Litvě, která je členem NATO. Má tam být umístěno přibližně 5 000 vojáků – za účelem posílení aliance NATO a odstrašení Ruska.

Scénář zveřejněný deníkem Bild tedy vyznívá jako výcvikový materiál, který bude zahájen co nejdříve a má německou armádu připravit na nejhorší možný scénář.

Bundeswehr proto v únoru 2024 začne nacvičovat na mobilizaci dalších 200 000 vojáků v Rusku. Při absenci podpory Západu zbraněmi by pak Rusko na jaře 2024 dosáhlo rozhodujících úspěchů na Ukrajině a zároveň by začátkem léta začalo připravovat cílené kybernetické útoky na západní země.

Podle tohoto scénáře by Rusko současně zahájilo další typ hybridní války: Totiž vyburcováním etnických ruských menšin v Estonsku, Lotyšsku a Litvě, aby tam vypukly střety. To by Rusko následně využilo jako záminku k zahájení další eskalace.

Již v září by Rusko zahájilo rozsáhlé cvičení „Zapad 2024“ a rozmístilo 50 000 vojáků v západním Rusku a Bělorusku. Odtud by to podle Bildu nebylo daleko k rozmístění vojsk na hranici zemí NATO Polska a Litvy. Tento scénář by připomínal začátek války na Ukrajině.

Ministerstvo obrany rozehrává scénář, podle kterého by od začátku léta 2025 mělo být připraveno až 30 000 vojáků.

Toto rozmístění jednotek by začalo tím, že Rusko vytvoří scénář hrozby pro svou exklávu Kaliningrad. Zároveň by využila podezřelou slabost v USA po volbách (pravděpodobně s rozhodnutím mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem) v září 2024 k vyvolání nepokojů v takzvané Suwalki Gap s několika mrtvými a k přemístění dalších vojáků. Propaganda by na ruské obyvatelstvo zapůsobila, že etnické Rusy ohrožuje i Západ.

V důsledku toho by NATO bylo nuceno předejít možné eskalaci, například v květnu 2025, kdy by na východním křídle bylo nasazeno až 300 000 vojáků NATO včetně 30 000 vojáků z Německa. Scénář cvičení končí přesunem německých jednotek do Pobaltí.

Německé ministerstvo obrany scénář odmítlo komentovat. Pouze sdělilo, že se věnuje analýze různých možností, z nichž některé mohou být krajně nepravděpodobné.

Se začátkem ruské agresivní války proti Ukrajině byly v Německu hozeny přes palubu desítky let trvající jistoty. Kancléř Olaf Scholz (SPD) hovořil o bodu obratu, chtěl posílit Bundeswehr a výdaje na armádu a obranu a Německo nadále dodává zbraně Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady si někdo hodně přeje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 16.01.2024 12:00:38
válku s Ruskem. Bohužel tyto duté hlavy si nedokáží připustit, že by taková válka znamenala prevděpodobně konec lidské civilizace. A i kdyby jí hrstka vyvolených přežila někde v podzemních bunkrech, byla by odsouzena k životu v nich až do své smrti. Myslím si, že NATO nejvíce konfrontuje a eskaluje vztah s Ruskem, ale i Čínou a snaží se provokovat jak a kde to jen jde. Být USA obklíčeny nepřátelským vojenským blokem tak, jako je dnes Rusko obklíčeno NATEM, tak tu máme jadernou válku už dávno.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…