Němečtí socialisté: Merkelová nemá v uprchlické krizi dlouhodobý plán

08.10.2015 11:24

Německá kancléřka Angela Merkelová nemá dlouhodobý plán, jak řešit uprchlickou krizi. Tvrdí to představitelé sociální demokracie (SPD), která spolu s konzervativní unií CDU/CSU tvoří vládní koalici. Socialisté se bojí, že příchod desítek tisíc běženců může být příliš nákladný a negativně ovlivnit fungování obcí.

Němečtí socialisté: Merkelová nemá v uprchlické krizi dlouhodobý plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Angela Merkelová se nesnaží předložit na stůl propracovanou společenskou koncepci, ale rozhoduje se krátkodobě,“ řekla dnes agentuře DPA generální tajemnice SPD Yasmin Fahimiová. Podle ní takový přístup na uspokojivé řešení současné situace nestačí.

Převážně vstřícný postoj Němců k uprchlíkům by se mohl změnit

Fahimiová varovala, že by se dosud převážně vstřícný postoj Němců k uprchlíkům mohl změnit, pokud se situace začne negativně projevovat na každodenním životě lidí. „Nesmí vzniknout dojem, že se životní podmínky zhoršují. Že se pro uprchlíky využívají bazény a tělocvičny, ale přitom není možné rekonstruovat školy. Nebo že je pro naše děti málo učitelů, protože obce potřebují peníze na ubytování běženců a integrační kurzy pro ně,“ řekla představitelka SPD.

Socialisté nicméně odmítají stanovení pevné hranice pro přijímání uprchlíků. Místopředseda SPD Ralf Stegner vyjádřil přesvědčení, že Německo dlouhodobě zvládne integrovat velké počty uprchlíků. Podle něj je však neudržitelné, aby se o všechny běžence v Evropské unii dělily pouze Německo, Rakousko a Švédsko.

Největším kritikem azylové politiky Berlína je bavorský premiér

Tlak na Merkelovou kvůli jejímu postoji v otázce imigrace roste. Nejsilnějším kritikem azylové politiky berlínské vlády je Horst Seehofer, bavorský premiér a předseda Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou kancléřčiny

Křesťanskodemokratické unie (CDU) a jejím nejbližším spojencem. Seehofer se vůči Merkelové ostře vymezuje i proto, že přes rakousko-bavorskou hranici přichází v posledních týdnech do Německa většina uprchlíků.

Merkelové navíc ve středu poslalo otevřený dopis vyjadřující nesouhlas s jejím konáním v uprchlické krizi 34 předsedů regionálních sdružení CDU, starostů a zemských poslanců této strany z osmi spolkových zemí. Kancléřka podle nich jedná v rozporu s programem strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…