Nemocnice měly dostat nekvalitní čínské respirátory. Kupoval jsem to od zavedených výrobců, hájí se podnikatel

08.05.2020 19:44

Nekvalitní respirátory z Číny bez certifikátu EU zamířily do několika nemocnic, které jich na začátku dubna měly nedostatek. Firma Black Consulting totiž po vypuknutí pandemie koronaviru dodala několika krajům necertifikované respirátory z Číny. Není proto jisté, zda byly dostatečně kvalitní. „Já ty respirátory nakoupil od zavedených výrobců, takže jsem předpokládal, že tam žádný problém není,“ uvedl podle serveru Seznam Zprávy majitel firmy David Snášel.

Nemocnice měly dostat nekvalitní čínské respirátory. Kupoval jsem to od zavedených výrobců, hájí se podnikatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Podle serveru Seznam Zprávy respirátory nakoupil například Středočeský kraj. Ten za 50 tisíc kusů zaplatil 11,5 milionu korun, Plzeňský kraj jich nakoupil za více než 15 milionů. Další zásilku koupil Jihočeský kraj a město Ostrava. Respirátorům však chyběly evropské certifikáty, takzvané „CE certifikáty shody“. Tyto certifikáty prokazují kvalitu a bezpečnost zdravotníkům, bez nich se nesmí prodávat. Certifikaci v Česku vydává Výzkumný ústav bezpečnosti práce poté, co otestuje, zda má respirátor vlastnosti, které uvádí výrobce.

„Já ty respirátory nakoupil od zavedených výrobců, takže jsem předpokládal, že tam žádný problém není,“ uvedl podle serveru majitel firmy David Snášel, který se přátelí s Andrejem Babišem. Skutečnost, že respirátory postrádají certifikát, zjistil analytický tým Pirátské strany na základě smlouvy, kterou zveřejnil Středočeský kraj. Certifikát nebyl udělen ani jedním ze 34 italských akreditovaných úřadů. „Byla to administrativní chyba,“ vysvětlil Snášel Seznam Zprávám s tím, že pochybil středočeský krajský úřad, který vložil do registru jinou smlouvu. Snášel ujistil, že správnou smlouvu dodá.

„Na rozdíl od českého státu jsme sem nevozili divné věci. Jen značkové respirátory. Já si nemohu dovolit kazit si svoje jméno. Mám v byznysu dlouhodobé plány, nepotřebuji žádné hurá akce kvůli pár korunám,“ doplnil Snášel, který certifikáty posléze poslal. 

Ukázalo se ale, že certifikáty nepocházely z akreditovaného pracoviště v Evropě, ale z Číny. „V dalším hovoru pak Snášel údajně připustil, že respirátory oficiální evropské certifikáty skutečně nemají. Zdůraznil však, že pocházejí od dobrých výrobců a nikdo si nestěžoval,“ uvádí server iDnes.cz. 

„Hrozí tak, že respirátory mohly být doručeny z čínské fabriky přímo jednotlivým českým krajům bez jakékoliv relevantní kontroly,“ řekl Ivan Bartoš, který se kvůli případu firmy Black Consulting obrátí na Českou obchodní inspekci. 

Čína začala po zvládnutí pandemie distribuovat respirátory a zdravotnické pomůcky do zahraničí ve velkém. Řada zemí si však stěžovala, že nejsou kvalitní. Zdravotníci upozornili na problémy také s čínskými testy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…