Nenávidí alkohol, milují sport a despotický styl vládnutí. Noviny srovnávají Putina a Kadyrova

31.03.2015 10:53

Portrét dvou výrazných autokratických vůdců dnešního Ruska, prezidenta Vladimira Putina a čečenského lídra Ramzana Kadyrova, přinášejí dnešní Lidové noviny. V článku nazvaném „Muži, kteří mají rádi tygry“ jeho autorka, známá válečná zpravodajka Petra Procházková, prozrazuje, že oba kromě lásky ke zmíněným šelmám spojuje také láska ke sportu a nenávist k alkoholu.

Nenávidí alkohol, milují sport a despotický styl vládnutí. Noviny srovnávají Putina a Kadyrova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Novinářka připomíná, že oba politici mají společné i jiné věci. „Kadyrov i Putin milují sport, jsou reprezentanty despotického stylu vládnutí, porušování lidských práv, zakládají si na přebytku testosteronu a prosazují agresivní zahraniční politiku,“ vypočítává.

Zmiňuje zajímavou okolnost. Totiž to, že Čečensko minulý týden oznámilo, že pokud USA dodají zbraně Ukrajině, začne stejným zbožím zásobovat Groznyj Mexiko. A podpoří je v jeho teritoriálním sporu s Američany. „Pokud toho nenechají, tak my víme, co říci Anglii ohledně Skotska a Walesu, co říci USA ohledně území, která obsadily,“ citoval list šéfa čečenského parlamentu Dukvacha Abdurachmanova. Ten prý často slouží Kadyrovovi jako hlásná trouba. Za normálních okolností by to byly výroky úsměvné. „Jenže Kadyrov je podezřelý ze spoluúčasti na řadě vražd, mj. i na likvidaci ruského opozičního lídra Borise Němcova a kritičky Kremlu, novinářky Anny Politkovské,“ píše Procházková.

Jen Kadyrov může za Putinem v teplácích

Podle ní je ale Kadyrov především osobním přítelem Putina. A tak je čečenský vůdce jediná osoba, která může k ruskému prezidentovi přijít v teplákové soupravě.

Proto je také možné, že Kadyrov využívá islám k posílení své osobní moci. A Putin nad islamizací Čečenska zavírá oči. „V rámci Ruské federace vlastně existuje malý muslimský státeček,“ podotýká Procházková s tím, že pro Putina je ale hlavní fakt, že Čečensko zůstává součástí Ruska. Protože poté, co se v 90. letech Rusko kvůli boji Čečenců za svobodu málem rozpadlo, si Kreml další vnitřní válku nemůže dovolit. „Pro Putina by to totiž byla dozajista válka poslední,“ podotýká Procházková.

Mučení, vraždy, únosy. Putin čečenskému vůdci vše odpouští

Protože každá celistvost něco stojí, putují na severní Kavkaz obrovské peníze a Čečensko prý vypadá jako kavkazský Singapur. „Mrakodrapy, největší mešita v Evropě, Putinova třída i Kadyrovovův prospekt, umělé palmy a skutečné mercedesy,“ popisuje Procházková. Připomíná ale, že Kreml také financuje soukromou armádu Kadyrova, která se neřídí zákony, ale příkazy čečenského vůdce. K tomu, aby byl v Čečensku klid, používají Kadyrovovi lidé mučení, vraždy a únosy. „Jenže Putin Ramzanovi vše odpouští,“ poznamenává zkušená válečná novinářka.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…