Není jenom Rusko. Exministr Urban vyjmenovává, kam se dá vyvážet

14.09.2014 9:17

Poslanec a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) se zamýšlí nad tím, jakými opatřeními by mohla Česká republika čelit nepříznivému dopadu sankcí uvalených západními zeměmi na Rusko a ruských protisankcí. V České republice budou sankce a protisankce podle Urbana znamenat ztrátu firemních příjmů ve výši stovek milionů nebo jednotlivých miliard korun. „Jsou to dopady na základě vládních rozhodnutí a státní politiky. Stát by měl proto rychle přijít s tím, jak tyto ztráty postiženým podnikatelským subjektům vyváží,“ uvedl poslanec.

Není jenom Rusko. Exministr Urban vyjmenovává, kam se dá vyvážet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Za správné považuje začlenění tak zvaného „kurzarbeitu“, tedy úpravy pracovní doby, kde se zaměstnavatel zaváže nerušit pracovní místa a stát poskytne doplatek do mzdy zaměstnance, do českého právního řádu. Výhodou kurzarbeitu je podle Urbana udržení zaměstnanosti a tedy menší zátěž pro sociální rozpočty. „Smysl má takové opatření jen tehdy, je-li pro veřejné rozpočty levnější než vyplácení podpory v nezaměstnanosti,“ poznamenal k tomu Urban.

Česká vláda by měla také usilovat o to, aby EU neposkytovala dotace jen pro producenty rychle se kazících plodin, kteří kvůli sankcím nemohou dodávat na ruský trh, ale aby dostal adekvátní podporu celý sektor.

Nové trhy by měla najít ekonomická diplomacie

Nová odbytiště by měla rychle najít ekonomická diplomacie, která v posledním roce zrychlila a posílila, v Číně, Indii, Vietnamu nebo v Kazachstánu. Až v poslední řadě by měly přijít na řadu přímé náhrady škod tam, kde se to ukáže potřebné a především oprávněné.

Za vůbec nejvýznamnější ale považuje Urban urychlenou práci evropských zemí na vlastní energetické soběstačnosti, na snížení závislosti na Rusku jako dodavateli surovin. „Musíme znovu promyslet význam a využití domácích energetických surovin, našeho domácího uhlí i uranu, a najít náhradu nebo alespoň alternativu k ruskému plynu a ropě,“ dodal poslanec Milan Urban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…