Není klid: Američané protestovali v Praze. A padají zajímavé věci

08.06.2020 13:17

I v Čechách se protestovalo proti rasismu a policejní brutalitě v USA. Komentářů ke kauze se našlo také dost. „Kočovný demokratizační cirkus“ padlo o protestujících. A přišly i posměšky vůči BBC a městu, ve kterém to celé začalo.

Není klid: Američané protestovali v Praze. A padají zajímavé věci
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protest proti rasismu a policejní brutalitě v USA na Staroměstském náměstí

V sobotu odpoledne zažilo i pražské Staroměstské náměstí svůj protest proti policejnímu násilí a rasismu v USA. Jak uvádí iDNES, většina účastníků byli cizinci, sešlo se jich přibližně 300. Akce se prý obešla bez incidentů. Z protestů existuje několik videí, například jak demonstranti s anglicky psanými nápisy šli přes Karlův most za doprovodu policie. Doplňme, že část transparentů byla protipolicejního charakteru.

Na samotném Staroměstském náměstí si demonstranti lehli na 8 minut a 46 sekund na zem, protože právě tak dlouho klečel policista Derek Chauvin Georgi Floydovi na krku.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
Protesty už i v Česku vzbudily reakce. Události posledních dní komentoval kupříkladu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Zdá se, že si z historie nepoučený Západ prožije svou vlastní verzi bolševické revoluce. Stádnost hnaná slepou touhou po ‚spravedlnosti‘ plodí násilí, nenávist, zmar a utrpení. Židovsko-křesťanská civilizace je založena na úctě k člověku. Barbarství totality touží po davu.“

Ozval se také krajský koordinátor Trikolóry Petr Viktorýn: „Kočovný demokratizační cirkus, v době omezeného cestování, dorazil i do Prahy. Nevím, jaký to bude mít v ČR ‚výchovný efekt‘, když podle všech statistik většinu černochů v USA vraždí černoši. Tahat k nám rasismus a nadřazovat další minoritu, to by nám ještě scházelo!“

Z Minneapolisu, kde aféra odstartovala, přišla zpráva, že město už uvažuje, že policii zruší. Což komentoval hlavní stomatolog Roman Šmucler. „Byl bych pro nahrazení policie domobranou složenou z přátel George Floyda. To by se mohlo hnutí BLM líbit a byl by to zajímavý sociální experiment a splněný sen mnoha volnomyšlenkářů,“ napsal.

A pobavení vyvolala i zpráva BBC, že při „převážně pokojných“ demonstracích v Londýně bylo zraněno 27 policistů. „ČT by to neřekla lépe!“ rýpl si kupříkladu brněnský právník Tomáš Tyl.

A navrhl, že když v Minneapolisu navrhují zrušit policii, tak je načase toto město oplotit.

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…