Neočkovaní, Kubek by vás teď do hospody nepustil

08.02.2022 14:17

Zanedlouho skončí povinnost prokazovat se v restauracích očkovacím průkazem. Podle právního experta Ondřeje Dostála je to pozdě, ale přece. Naopak prezident ČLK Kubek má za to, že se mělo minimálně 14 dní nebo i měsíc počkat, až bude „spolehlivě“ klesat počet případů.

Neočkovaní, Kubek by vás teď do hospody nepustil
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Milan Kubek

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Již brzy skončí povinnost prokazovat se v restauracích a jiných podnicích certifikátem o očkování. Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála měla ovšem skončit dříve, jak uvedl ve zprávách na CNN Prima News. Ale chválil vládu, že ke zrušení povinnosti došlo. „Ta omezení a restrikce jsou mimoběžné vůči tomu, jak se vyvíjí covidová epidemie. Tím pádem díky nim jen přicházíme o hospodářský produkt,“ řekl.

Asi není žádným překvapením, že předseda České lékařské komory Milan Kubek s takovýmto pohledem nesouhlasí. „Ta epidemie se z Prahy rozlila po vlastech českých, v současnosti je hospitalizováno tři a půl tisíce lidí, z toho 300 na jednotkách intenzivní péče, denně nám umírá 45 pacientů. Takto konec epidemie a vítězství nad virem rozhodně nevypadá,“ uváděl Kubek.

Dále zmínil, že 40 % diagnostických testů je pozitivních. „Máme sedm tisíc sedm set nemocných zdravotníků, za poslední týden jich onemocnělo pět tisíc čtyři sta,“ informoval. Rozhodnutí uvolnit pravidla je tak podle něho předčasné. „Minimálně o 14 dní, spíše o měsíc. Je to úplný nesmysl,“ vyjádřil se. „Minimálně bychom měli být ve spolehlivém poklesu počtu nových případů. To nejsme, máme ohromné množství škol, nejrůznějších karantén, máme nemocných asi 350-400 tisíc lidí, to jsou obrovská čísla. Pokud všechno rozvolníme, tak ta čísla budou ještě větší,“ varoval.

Doplnil, že jediné, co může dělat, je říkat lidem, aby se nevystavovali zbytečnému riziku. „Skutečně ani ten omikron není chřipečka,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…