Neodpovídáte mi na otázku, sekla Drtinová. Ale lídr hnutí za referendum o EU Matějka si řekl své

04.10.2017 8:12

Hostem pořadu DVtv.cz s moderátorkou Danielou Drtinovou byl František Matějka ze strany Referendum o Evropské unii. Podle jeho slov je mimo jiné představa, že je Evropská unie bezpečná, zcestná.

Neodpovídáte mi na otázku, sekla Drtinová. Ale lídr hnutí za referendum o EU Matějka si řekl své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Hnutí mluví o milionech lidí, kteří podle nich chtějí vystoupit z Evropské unie. „Ve skutečnosti se stačí podívat na průzkumy veřejného mínění v České republice. Věřím, že budete věřit státnímu průzkumu Akademie věd, který se věnoval vystoupení ČR z EU, a z tohoto průzkumu jasně vyplynulo, že 17 % je přesvědčeno o tom, že by měla Česká republika EU opustit okamžitě, 22 % spíše,“ podotkl Matějka. Podle něj jde o více než tři miliony voličů. 

Matějka je zároveň přesvědčen, že k referendu o Evropské unii by přišlo víc lidí než nyní k parlamentním volbám. Program strany, jak uvedla moderátorka Drtinová, je obžalobou Evropské unie. „V žádném případě ale nepočítáme s tím, že bychom vystoupením z Evropské unie začali žít v ráji. Musíme se každý den snažit o to, aby nám bylo lépe. O tom žádná, bez toho se to neobejde,“ řekl jasně Matějka. 

Když pak přišla řeč na bezpečnost Evropské unie a migrační krizi, dostala se Drtinová s Matějkou do přestřelky. „Zaplať pánbůh, že ten současný stav je takový, jaký je. Nechceme, aby se k nám problémy s migranty nedostaly cestou harmonizace unijního práva,“ řekl Matějka. Když mu Drtinová skočila do řeči ohledně kvót, Matějka se začal ohrazovat proti tomu, aby jej moderátorka nechala domluvit. „Ke kvótám jsme se postavili jako Česká republika odmítavě, byli jsme přehlasováni,“ vyprávěl Matějka. 

Video najdete ZDE.

Ten následně například zkritizoval Francii, jež se podle něj zúčastnila rozvrácení režimu v Libyi. Teď je tam situace ještě horší než předtím, tvrdí Matějka. To poslední, čeho bychom se podle něj chtěli dočkat, je společná evropská armáda. „Státnost je mimo jiné zajištěna na tom, že jsme schopni bránit vlastní území,“ sdělil k tomu. Jak dodal, je důležité, aby Česká republika měla svoji armádu a byla v této věci soběstačná. 

„Česko je posledním ostrovem svobody v Evropské unii. I proto chceme pryč z Evropské unie,“ poznamenal Matějka. Poukázal na Francii, kde je neustále prodlužován výjimečný stav. „Němci nejsou schopni si poradit s teroristickými útoky,“ dodal.

Česko je podle jeho slov v Unii v menšině, nejsme schopni si unijní diplomacií cokoliv vydobýt, míní Matějka. I proto bychom měli co nejdříve vystoupit, podotkl se slovy, že pravidla vstupu do Evropské unie změnila Lisabonská smlouva, jež byla přijata.

Závěrem se pak Drtinová ptala Matějky na transakce na jejich transparentním účtu. Při jeho obšírném vysvětlování se opět dostali Drtinová s Matějkou do přestřelky. „Neodpovídáte mi na otázku,“ uvedla Drtinová. „Odpovím vám to, co uznám za vhodné,“ sdělil Matějka a dále si trval na svém vysvětlování legislativy. 

„Přistávají u nás peníze od dárců. A jeden z dárců se rozhodl nám poskytnout částku 10 milionů korun, bez znalosti věcí. A my jsme v souladu se zákonem nechali pouze tři miliony korun a zbylou částku jsme mu vrátili,“ poznamenal Matějka k aktuálnímu problému strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…