Nepěkná slova o mrtvém Ladislavu Štaidlovi. Byl to popový mafián?

04.02.2021 20:45

Spolu s odchodem známého skladatele Ladislava Štaidla, který dlouhodobě a úzce spolupracoval s Karlem Gottem, se na českém internetu začala řešit i jeho kontroverzní minulost. Na otázku, zda byli popoví bossové 80. let mafiáni, by měli odpovědět nezaujatí historici, píší Lidové noviny.

Nepěkná slova o mrtvém Ladislavu Štaidlovi. Byl to popový mafián?
Foto: Hans Štembera
Popisek: šiklová

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Často se připomíná například Štaidlova účast na nechvalně proslulých záležitostech, jako byla Gottova „cvičná“ emigrace, byl signatářem tzv. Anticharty. Nebo to, že Štaidl patřil k těm několika vyvoleným, kteří se svými „stájemi“ plně opanovali mediální prostor 70. a 80. let a přes jejich hradbu bylo prakticky nemožné se dostat.

Po pádu komunismu se Štaidlovo jméno objevilo na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti. Štaidl tvrdil, že byl jako její důvěrník zaevidován bez svého vědomí. 

Po listopadu 1989 přestal být Štaidl tak mocným mužem showbyznysu, neboť v televizi odsoudil protirežimní demonstrace.

Více ZDE.

Bylo by zajímavé se o praktikách v zákulisí středního proudu české populární hudby dozvědět víc, nejlépe z pera nezaujatých historiků, pro které bude normalizační popová scéna jen materiálem k výzkumu, pokračuje novinář Ondřeh Bezr.

„Bylo by to namístě už proto, že o praktikách mužů, které se leckdo nerozpakuje označit za popové mafiány, vypráví vlastně vesměs jen ústně předávaná mytologie. Často zábavná, často i mrazivá, ale stále jen mytologie, bez dokladů a faktických argumentů,“ dodává.

„Nezaujaté dějiny českého popu jsou tedy skutečnou výzvou pro historiky. Je nejvyšší čas začít. Od sametové revoluce to je třicet let a pamětníci 70. a 80. let rozhodně nemládnou,“ uzavírá Bezr.

Štaidl zemřel ve věku 75 let, podlehl komplikacím s onemocněním covid-19. V minulosti hudebník prodělal léčbu rakoviny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…