Nepěkné Babišovo hlášení o řádění Bakaly v OKD. Nejenže podvedl lidi, ale také zdevastoval celý kraj

29.12.2019 15:13

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve svém shrnutí, které píše na sociální sítě, velmi zostra vyjádřil k podnikateli a uhlobaronovi Zdeňku Bakalovi. Vzpomněl u toho také na to, jak loni v prosinci zahynulo v Dole ČSM 13 horníků.

Nepěkné Babišovo hlášení o řádění Bakaly v OKD. Nejenže podvedl lidi, ale také zdevastoval celý kraj
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Před rokem, 20. prosince 2018, přišla zdrcující zpráva, že v Dole ČSM vybuchl metan a zahynulo 13 horníků, z toho 12 z Polska a jeden z České republiky. Jim jsme ve Stonavě odhalili památník a poklonili se jejich památce. Přišlo opravdu hodně lidí včetně zástupců polské vlády a rodin obětí. Byla to silná chvíle, člověk si v ten moment uvědomí, jak malicherné jsou politické spory oproti ztraceným lidským životům,“ začal svou vzpomínku Babiš. 

„Řekl jsem pár slov. Na šachtě jsou chlapi jedna rodina, je jedno, jestli Čech nebo Polák, vzpomínáme na každého z nich. Vážím si i statečnosti záchranářů, kteří zasahovali navzdory všem nebezpečím. A taky všech projevů solidarity. Lidi poslali spoustu darů Nadaci OKD a Spolku svaté Barbory pro nezaopatřené děti, které zůstaly po tomto neštěstí sirotky. O důvodu neštěstí definitivně rozhodne mezinárodní tým složený z policejních vyšetřovatelů a státních zástupců. Výsledek bude zřejmě do dvou měsíců,“ dodal a vrátil se k OKD. 

„Všichni víte, že Bakalova NWR byla v letech 2006 až 2014 jejich jediný akcionář. Vydělala 33 miliard, ale z firmy vytáhla přes 100 miliard a o rok později skončila v insolvenci. Zdeněk Bakala zdevastoval celý kraj a k tomu podvedl lidi, připravil je o 40 tisíc bytů. Firmu a pracovní místa jsme museli zachraňovat my, když jsem dělal ministra financí. Převzali jsme odpovědnost nejen za 7 tisíc zaměstnanců, ale i za celou firmu, která sice byla v absolutním rozkladu, ale pořád na ní závisel průmysl v regionu,“ poznamenal.

„Očekáváme od managementu OKD, že firmu zásadně zrestrukturalizuje. Za minulý rok bude mít sice ztrátu, cena uhlí klesla, omezila se těžba a projevila se ztráta těžby 400.000 tun z důvodu tragédie na Stonavě, těžbu ale příští rok navýšíme. Firma má sice hotovost, ale je potřeba dělat sanace. Jak jsem už psal, OKD ovlivňuje celý kraj nejen jako dodavatel, ale i zaměstnavatel,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…