Neposkytl jsem Babišovi žádnou informaci o konkrétní firmě. V životě ne, dušoval se v rádiu šéf finanční správy

12.09.2017 18:13

Generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček v úterních Dvacet minutách Radiožurnálu prozradil, kdy přesně finanční správa vydává tolik skloňované zajišťovací příkazy. Jde o jeden z nástrojů, který mohou úředníci použít proti předpokládaným neplatičům daní. Příkazem mohou peníze vybrat dopředu, což ovšem může citelně zasáhnout život celé firmy.

Neposkytl jsem Babišovi žádnou informaci o konkrétní firmě. V životě ne, dušoval se v rádiu šéf finanční správy
Foto: ČT24
Popisek: Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček

Marin Janeček v poslední době čelí čím dál silnějšímu tlaku na svůj odchod. Část firem a politiků tvrdí, že finanční správa nadužívá tzv. zajišťovací příkazy, přičemž tyto příkazy mohou být někdy zneužívány. Třeba ve prospěch někdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Neuvažujete o tom , že sám odejdete z čela Finanční správy?“ zeptala se hned na úvod moderátorka Jan Klímová. „Ne, o tomhletom neuvažuji,“ řekl jasně Janeček s tím, že obvinění vůči své osobě považuje za nepodložená. „To, že finanční správa někoho na objednávku likviduje, to razantně odmítám. To není pravda, žádné zadávání úkolů tady nefungovalo, nefunguje, ani fungovat nebude, já bych něco takového ani nepřipustil,“ zdůraznil Janeček.

Finanční správa se prý jen snaží aplikovat příslušnou daňovou směrnici Evropské unie a vede se spor o uplatnění této legislativy. Definitivní verdikt, jak příslušnou legislativu vykládat, však může vynést až soud.

Konkrétně mnohokrát zmíněná firma FAU byla součásti karuselového podvodu. Proto také finanční správa vydala zajišťovací příkaz. Firma FAU tvrdí, že se žádného karuselového podvodu neúčastnila, ale Janeček se s tímto názorem neztotožňuje. Pokud o to posluchači mají zájem, mají si podle Janečka přečíst materiály, které zveřejnila finanční správa. „Podívejte se, co tam je zveřejněno, to nejsou standardní obchody,“ apeloval Janeček na posluchače.

Ve druhé polovině pořadu zdůrazňoval, že Andreji Babišovi (ANO) jako ministrovi financí a svému bývalému šéfovi nesděloval nikdy nic, co by mu sdělovat neměl. „Neposkytoval jsem panu Andreji Babišovi žádné konkrétní informace o konkrétních firmách. V životě ne,“ zdůraznil Janeček.

Na finanční správu prý přichází celá řada podnětů, finanční správa je vyhodnocuje a následně v jednotlivých případech jedná. Janeček zdůrazňuje, že do těchto procesů nevstupuje. 

Nakonec prozradil, že finanční správa prověřuje všechny firmy, které vydaly korunové dluhopisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…