Nepřehánějte to, krotí Schwarzenberg obavy z dění v Polsku

07.01.2016 22:55

V Polsku bude platit nový zákon o kontrole veřejnoprávních médií. Už ho podepsal polský prezident Andrzej Duda. Konzervativní vláda je spokojená, liberální opozice bije na poplach. A co si myslí občané? V Událostech, komentářích České televize se vyjádřil zpravodaj České televize Josef Pazderka. Své k tématu řekli i poslanci Martin Lank (Úsvit) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). První jmenovaný by si přál, abychom měli nezávislá média i v Česku.

Nepřehánějte to, krotí Schwarzenberg obavy z dění v Polsku
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Polská pravice dlouhodobě dávala najevo, že je s veřejnoprávními médii nespokojená a že chce média dostat pod kontrolu. Trochu překvapivé je, jak rychle to učinila,“ konstatoval zpravodaj Pazderka. A jak se na to dívá polská společnost? „Polská společnost je dlouhodobě velmi rozdělená,“ konstatoval Pazderka s tím, že pracovníci veřejnoprávních médií kroky vlády kritizují, někteří odcházejí ze svých postů, ale jiní na svých místech zůstávají.

Dalšími hosty pořadu byli poslanci Martin Lank (Úsvit) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Pamatujeme tu před pár lety dobu, kdy v České televizi přespávali přátelé a snažili se udržet televizi nezávislou na politicích. Ale obavy z dění v Polsku bychom neměli přehánět,“ poznamenal Schwarzenberg. Bude proto třeba sledovat, jak se bude nová vláda opravdu chovat. Bude například prosazovat cenzuru?

Martin Lank by byl podle vlastních slov rád, kdybychom měli opravdu nezávislá média i v Česku. V tuto chvíli si ale není jist, zda tu nějaká nezávislá média máme. A pokud jde o to, že chce vláda kontrolovat média, totéž se např. děje ve Velké Británii a nikdo si toho nevšímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…