Nepřítelem ústavního řádu jsou sociální sítě, varuje Pavel Rychetský

20.04.2018 17:27

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro server iHNed.cz uvedl, že naše civilizace prožívá krizi. „Je svým způsobem vypotřebovaná,“ míní.

Nepřítelem ústavního řádu jsou sociální sítě, varuje Pavel Rychetský
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Rychetský se v rozhovoru nechal slyšet, že demokratický právní stát je ohrožen v rámci celé naší euroatlantické civilizace. „Jenom míra rezistence vůči těmto vlivům je stát od státu různá,“ tvrdí Rychetský. V té souvislosti také poznamenal, že je to paradoxní, neboť materiální úroveň obyvatel se neustále zvyšuje, s tím se však zvětšují i sociální rozdíly. 

V rozhovoru Rychetský mimo jiné prozradil, že v čele Ústavního soudu chce být do roku 2020. Zároveň také zmínil, že se chce společně s dalšími představiteli české justice sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Chtěli bychom mu podat informace o stavu české justice, ale také nastínit perspektivy budoucího vývoje ve světle náročných úkolů, před kterými české soudnictví stojí,“ sdělil Rychetský, podle jehož slov se nyní s prezidentem Zemanem nevídá a nekomunikuje s ním.

  • Původní text ZDE.

Následně hovořil i o Ústavě ČR, podle něj sebelepší ústava nemůže nahradit nedostatek politické kultury nebo schopnost politických subjektů a celé politické scény hledat společná východiska a mít odpovědný postoj ke státu. 

„Ústava ČR na jedné straně vůbec nepředpokládá možnost, že by zde byla vláda bez důvěry. Jediným zdrojem legitimity vlády je Poslanecká sněmovna. Na druhé straně česká ústava logicky předpokládá, že nemůžeme mít stát bez vlády. Nemusíme mít prezidenta, nemusíme mít po jistou dobu Poslaneckou sněmovnu, ale není možné nemít vládu. Tomu se čelí různými způsoby. U nás tím, že Ústava ČR stanoví prezidentovi dva teoreticky neomezené a třetí vázaný pokus a po nich zakládá, kdyby byl ten třetí pokus neúspěšný, právo prezidenta rozpustit Polaneckou sněmovnu. Možná je chybou, že naše platná ústava předpokládá tuto variantu jako možnost, nikoli jako povinnost,“ podotkl také k současnému vládnímu vyjednávání Rychetský. 

V závěru rozhovoru se Rychetský rozhovořil také o populistických a extremistických uskupeních, která podle jeho slov pracují se strachem. „A je úplně jedno, jestli tím nepřítelem vzbuzujícím strach bude cizinec, osoba jiné barvy pleti, majetná osoba, nebo dokonce instituce, jako je Evropská unie,“ sdělil s tím, že nepřítelem ústavního řádu jsou nepochybně například sociální sítě – jejich nezanedbatelný obsah. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…