Nestor ústavního práva Zdeněk Jičínský o Ukrajině: Nelegitimní vláda, fašisté v parlamentu. A s Krymem je to úplně jinak...

15.05.2015 9:24

Právník, politik a publicista Zdeněk Jičínský poskytl komunistickým Haló novinám obsáhlý rozhovor, v němž poukázal na údajné jednostranné – protiputinovské – hodnocení ukrajinské krize v podání západních médií i politiků. Jičinský připouští, že Rusko není bez viny, ale „máslo na hlavě“ má dle něj i Západ a ukrajinský establishment.

Nestor ústavního práva Zdeněk Jičínský o Ukrajině: Nelegitimní vláda, fašisté v parlamentu. A s Krymem je to úplně jinak...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Profesor Zdeněk Jičínský

„Setkáváme se s jednostrannou politicko-mediální kampaní proti Rusku a proti prezidentu Vladimiru Putinovi, v níž je na jeho straně shledáváno veškeré zlo, na druhé straně zase jen dobro, ačkoli politika se v těchto kategoriích nepohybuje,“ uvádí Jičínský.

Rusko dle jeho názoru není bez viny, ale v rámci Evropské unie bychom se prý měli snažit, aby vzniklé problémy byly zvládnuty a abychom vztahy s Ruskem nevyhrocovali. „V tomto směru sdílím názor Helmuta Schmidta, který okomentoval loni v březnu to, jak se Západ po anexi Krymu velmi rozčílil, a na to reagovala rozčilením i ruská strana,“ říká Jičínský.

K tomu je prý ještě třeba k tomu přidat, že Evropská unie mluví velmi kriticky o porušení mezinárodního práva, o anexi Krymu, o porušení suverenity Ukrajiny tím, že se její část oddělila. Dle Jičínského se však zapomíná, že tomu předcházelo svržení prezidenta Viktora Janukovyče a protiústavní puč, po kterém neexistovala žádná legitimní vláda.

„Jestliže se v této mimořádné situaci část občanů rozhodla uspořádat referendum, musím to brát v tomto kontextu a ne to vytrhovat ze souvislostí. A i vláda, která pak vznikla po volbách, včetně prezidenta, vznikla v atmosféře, ve které k demokratickému charakteru asi mnohé chybělo. V důsledku toho byli do parlamentu zvoleni mnozí představitelé ozbrojených složek, které se zúčastnily bojů proti tzv. separatistům. A přehlíží se, že takové velmi vlivné síly jako je Pravý sektor a strana Svoboda, jsou antisemitské, fašistické strany,“ vypočítal Jičínský a dodal, že na Západě se to přechází, jako by se nic nedělo.

Bezpečnostní hrozbu pro Evropskou unii či země NATO Rusko dle Jičínského nepředstavuje, neb má dost svých vnitřních problémů. „Nemyslím si, že prezident Putin má imperialistické úmysly nějaké plnější agrese, ale chce upevnit Ruskou federaci jako silný stát, který se po rozpadu Sovětského svazu i za Borise Jelcina dostal do chaotického stavu, z něhož se postupně vymaňuje. V tomto směru je role Putina stabilizující a nemyslím si, že by Rusko ohrožovalo EU a země NATO,“ soudí Jičínský.

Jsem rád, že Zeman jel do Moskvy

V kontextu jednostranného pohledu na Rusko bychom dle Jičínského měli vnímat i diskuzi politiků ohledně účasti prezidenta Miloše Zemana na moskevských oslavách sedmdesátého výročí konce druhé světové války. „Mnohá vystoupení svědčí o tom, že k hlubšímu uvážení těchto věcí máme daleko a že převažující trend, bohužel, je ve vleku mediálně-politické protiputinovské kampaně, která převažuje nejen u nás, ale v celé západní Evropě, o USA nemluvě,“ myslí si Jičínský.

On sám je rád, že Miloš Zeman do Moskvy jel. Československo totiž opravdu vděčí Sovětskému svazu a především Rudé armádě za své osvobození. „Tím nepopírám, že část území byla osvobozena americkou armádou,“ ujistil Jičínský.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…