Neuvěřitelná informace o Miloši Zemanovi. Odvysílaná včera v ČT

08.10.2015 7:01

Česká televize ve středu odvysílala dokumentární film Pavla Křemena o tom, jak se komunistické Československo stalo světovou velmocí ve výrobě LSD. Vyplulo přitom na povrch, že drogu s halucinogenními účinky vyzkoušela řada známých osobností.

Neuvěřitelná informace o Miloši Zemanovi. Odvysílaná včera v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na výstavě českých krajinářů v Jízdárně Pražského hradu nazvané Má vlast

Režisér Pavel Křemen ve filmu LSD made in ČSSR mapuje historii výzkumu LSD v komunistickém Československu. Medicínské pokusy, jejichž cílem bylo nalézt látku vhodnou k léčbě těžkých neuróz a psychopatií začaly v roce 1952. A co je zajímavé, lékaři prováděli testy nejenom na dětech a nemocných lidech, ale i na těch zdravých.

Herce a dabéra Petra Olivu kupříkladu zlanařili při cestě na přednášku. Zkušenost s drogou má dle deníku Blesk i herec a mim Boris Hybner, šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský či výtvarník Jiří Anderle.

„Je to tak. Byl jsem vůbec jeden z prvních pionýrů v Československu, který v šedesátých letech okusil LSD přímo za odborné asistence profesora Grofa,“ přiznal na kameru mnohonásobný držitel českého slavíka zpěvák Karel Gott.

Podle socioložky Jiřiny Šiklové probíhala řada experimentů mimo zdi psychiatrických ordinací. S drogou se tak hojně operovalo třeba na chatě u filozofa Jiřího Hermacha, kde ji také okusil současný český prezident Miloš Zeman, tehdy nadějný mladý prognostik. „Na něho to ale dohromady nepůsobilo! Asi na to byl příliš veliký… Měli jsme jedinou obavu, jestli si uvědomí, že tam u chalupy začíná jezero a jestli umí plavat. Ale dopadlo to dobře,“ zavzpomínala Šiklová.

V roce 1971 byla výroba LSD zakázána a hrozily za ni vysoké tresty. Jedinou zemí na světě, kde průmyslová výroba nadále pokračovala, zůstalo Československo. Očekávání psychiatrů však droga nenaplnila. Ukázalo se, že psychiatrické poruchy léčit neumí. Ba naopak, může psychiku dlouhodobě poškodit. V roce 1974 je výroba LSD zakázána i ve středoevropské zemi. Místo nadějného léku LSD zůstalo pouhou drogou.

Dokument ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…