Nevěřte kapitalistickým elitám, věřte mně, píše Ransdorf. Vše dobré prý u nás vždy vzniklo odspodu

19.05.2014 12:35

O bohaté české tradici se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozepsal europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. Využil při tom evidentně svých bohatých encyklopedických znalostí. Při svém přemítání dochází k závěru, že česká tradice nikdy neměla velkou důvěru ke státu a stavěla obrodu společnosti na iniciativě zdola. V tomto příkladu vidí Ransdorf cestu pro dnešek, protože elitám v EU i v Česku prý věřit nelze.

Nevěřte kapitalistickým elitám, věřte mně, píše Ransdorf. Vše dobré prý u nás vždy vzniklo odspodu
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Sám sebe pak označuje za spojence voličů pro kontrolu elit a nepřímo je tak vyzývá, aby mu dali přednostní hlas, protože upozorňuje, že kandiduje na čtvrtém místě kandidátky KSČM.

Odborný exkurs do minulosti

Přínos našeho členství v EU vidí europoslanec v tom, že jsme si mohli uvědomit specifičnost, hodnoty a smysl češství. Poukazuje na to, že „náš stát je starší než Svatá říše římská i než anglické nebo francouzské království“.

V popisu dalších historických peripetií, kterými český národ prošel, nezapomněl připomenout, že po dlouhé době válek o víru byli Češi první, kteří prorazili cestu myšlence náboženské tolerance, čímž měl na mysli Rudolfův majestát.

Polistopadová moc před občanskou společností upřednostnila nové elity

Češi podle Ransdorfa v době národního obrození nastartovali hnutí, které se stalo vzorem malým evropským národům. A národní obrození završili tím, že vybudovali Československou republiku. „Tu chápal Čapek tak, že si ji drobní lidé vybudovali pro sebe. Ukázalo se, že to tak úplně pravda nebyla,“ poznamenal europoslanec s tím, že po roce 1989 jsme si mysleli, že se bude stavět na občanské společnosti. „Ne, nová moc vsadila vše na majetkový převrat a na vybudování nové kapitalistické elity, složené z lidí jako je Kellner, Bakala nebo Babiš,“ poznamenal Ransdorf.

Závěrem svého zamyšlení uvádí, že česká tradice je bohatá, ale nikdy neměla moc velkou důvěru ke státu. „Stavěla veškerou obrodu společnosti na iniciativě zdola. A to je cesta i pro dnešek. Protože takzvaným elitám doma ani v Evropě věřit nelze,“ uvedl a už v čistě předvolebním duchu dodal: „Váš spojenec v Bruselu pro kontrolu elit má jméno Miloslav Ransdorf. Na kandidátce KSČM č. 4.“

Celý článek najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…