Nevynořilo se víc nácků, jen má většina společnosti docela obyčejný strach, říká senátor Oberfalzer k výzvě vědců

29.08.2015 18:33

Senátor za ODS Jiří Oberfalzer se na svém profilu na ParlamentníchListech.cz vyjádřil k současnému celosvětovému problému – uprchlické krizi.

Nevynořilo se víc nácků, jen má většina společnosti docela obyčejný strach, říká senátor Oberfalzer k výzvě vědců
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

„Petice vědců a osobností českého veřejného života varuje před propadáním extrémním, xenofobním či nacionalistickým náladám ve vztahu k přívalu imigrantů,“ konstatuje úvodem Oberfalzer s tím, že on sám nemá pocit, že by se nyní vynořilo více nácků, než kolik jich máme obvykle, jenom jsou zase více vidět jako vždy, když se vyskytne nějaká nová příležitost pro demonstraci primitivní nesnášenlivosti. 

„Většina společnosti této patologii nepropadá, ale má docela obyčejný strach. Strach z masivního přílivu lidí tak odlišné kultury. Lidí, z nichž valná část nemá vzdělání či profesi, kterou by mohli v Evropě uplatnit. Chci věřit, že jsou to (alespoň z většiny) mírumilovní lidé, chci věřit, že většinu z nich do pohybu uvedly zoufalství, strach z války a hlad,“ podotýká dále Oberfalzer. Zároveň, jak uvádí, si klade otázku, kolik takových osudů ještě Evropa zaopatří, aniž sama upadne do potíží.

  • Celý text ZDE

„V zemích EU je nemalá nezaměstnanost, sociální systémy jsou mnohde napjaté, řada států (zejména na jihu) má značné ekonomické potíže už teď,“ sděluje. Poukazuje i na Británii, Francii, Nizozemsko, Dánsko, Švédsko, Německo, které mají vysoké procento imigrantů. „A nejsou s nimi ty nejlepší zkušenosti,“ říká.

„Hlavní příčina našich obav je, že se tyto skupiny opět uzavřou do sebe, přijmou z Evropy jen ekonomické výhody, ale už ne povinnosti, odpovědnost za sebe, za prospěch celé společnosti a ochranu jejích hodnot. Druhou stránkou problému je počínání EU. Soustavně se jen zabývá kvótami pro rozdělení uprchlíků, nikoli tím, jak jejich nekontrolovaný příliv regulovat,“ podotkl Oberfalzer s tím, že Evropa by neměla řešit podíl na přijímání imigrantů, ale podíl na ochraně společných hranic. „To by ovšem EU musela být politicky odpovědným tělesem, a ne čistě byrokratickou institucí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…