Nezadržitelný vzestup německé AfD. Čekají Německo změny? Padl odhad

20.07.2023 21:57 | Monitoring

Tahoun české ekonomiky klopýtá, německé hospodářství se propadlo do recese a jeho vyhlídky jsou nejisté. Krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), kterou její političtí konkurenti označují za ohrožení pro demokracii, se v průzkumech vyšvihla na post druhé nejsilnější formace. Nazrává za česko-německou hranicí doba zásadních změn? Proměny německé politiky v pořadu Interview ČT24 komentoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák. Podle něj bezesporu přijde nostalgie po Angele Merkelové.

Nezadržitelný vzestup německé AfD. Čekají Německo změny? Padl odhad
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

I když je pravicová strana Alternativa pro Německo na vzestupu, nelze jí podle názoru Poláka považovat za hrozbu pro německou demokracii. „Myslím, že pro německou demokracii hrozbou není. Samozřejmě, že z těch průzkumů mají tradiční německé strany – sociální demokraté, konzervativci, Zelení a koneckonců i levicová strana Die Linke i liberálové – velké obavy. Hledají odpověď na otázku, čím to je, že je ta podpora tak veliká,“ komentuje nejnovější průzkumy, v nichž se AfD stabilně drží na 20 procentech a je druhou nejsilnější německou stranou před německou sociální demokracií.

„Myslím, že ta veliká podpora Alternativě pro Německo souvisí zejména s prací současné koaliční vlády, kterou vede kancléř Olaf Scholz za sociální demokraty, kde jsou Zelení a liberálové z FDP – a je to koalice, která je velmi protichůdná a velmi složitě se domlouvá na zákonech. To, co lidé vidí, je rozhádaná vláda, a to je něco, co se německé veřejnosti nelíbí, to posiluje anti-establishmentové nálady, takovou tu nespokojenost mezi Němci. Proto podpora AfD roste, aniž by udělala cokoli konkrétního,“ říká Polák v pořadu Interview ČT24.

„Německá vláda samozřejmě dělá chyby a bylo by s podivem, kdyby v krizovém období jako je teď, kdy je válka na Ukrajině a energetická krize, chyby nedělala. Je to velmi vypjaté období. Podobně to bylo za covidové pandemie, kdy vláda kancléřky Merkelové bezesporu dělala také chyby a během toho období podpora AfD také rostla, protože ta nespokojenost občanů byla velká,“ připomíná zpravodaj ČT.

Mezi kontroverzními kroky německé vlády zmínil tzv. zákon o vytápění, který vzbuzuje obrovské emoce a přispěl k rozletu Alternativy pro Německo. „Německo se připravuje na přechod od fosilních paliv na obnovitelné zdroje a když se podíváme, co vše to bude obnášet a kolik budou muset německé domácnosti na to vynaložit peněz, tak už v tom se objevují problémy, protože německé domácnosti říkají, že je to moc drahé a moc brzy,“ dodává Polák s tím, že zrealizovat to nebude jednoduché. „Je vidět, že v Německu je velký nedostatek pracovních sil a když se mluví o tepelných čerpadlech a deseti tisících domů, které se musí v horizontu jedné dekády přenastavit na jiný zdroj, tak i kdyby ty peníze tam byly, nebudou lidé, kteří to udělají,“ upozorňuje, že chybí řemeslníci a je jisté zpoždění.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Pokud tendence vzestupu AfD zůstane taková jako je teď, tak ona tzv. plamenná zeď mezi Alternativou pro Německo a ostatními německými stranami výhledově do deseti let určitě padne. „O AfD se dlouho říkalo, že je to dočasný zjev na německé politické scéně, ale oni v německém parlamentu sedí i nadále a naopak ta podpora roste. V Sasku budou za rok zemské volby a AfD tam může ty volby vyhrát a bude tak silnou politickou silou v jedné ze spolkových zemí, kdy asi už nebude možné utvořit koaliční vládu proti AfD. Ten firewall ostatních německých stran vůči AfD pak bude nahrazen nějakou realpolitikou,“ píše zpravodaj z Německa.

Jedním z témat, kvůli kterému AfD v německém parlamentu už dlouho sedí, je také migrace. Čísla žadatelů o azyl v Německu v posledních měsících velmi stoupají. Podle Poláka to ale není ten hlavní strašák pro německou společnost, nýbrž nástroj politického boje. „Řekl bych, že migrace je nástrojem politického boje, a to velmi výrazným a zvlášť teď v Sasku. Myslím, že i během příštího roku ta rétorika v tom politickém boji v Sasku bude určitě s tématem migrace,“ očekává Polák.

Stranou nezůstala ani role Německa ve válce. „Myslím si, že by většina německé společnosti souhlasila s tím, že chce mír, aby se situace na Ukrajině uklidnila a nezabíjelo se. Jsou různé způsoby, jak toho dosáhnout. Německo se dopracovalo k tomu, že tím řešením není nedodávat pomoc Ukrajině. Němcům došlo, zejména německé vládě, že pokud by Ukrajině neposkytla těžké zbraně, dívala by se na někoho, kdo je napadený, bezbranný, což by se v podstatě rovnalo nepřímé podpoře Ruska,“ říká Polák.

Stýská se podle Poláka Němcům většinově po éře Angely Merkelové, kdy takové problémy řešit nemuseli a zažívali období ekonomického stability a růstu? „Myslím, že ta nostalgie po Merkelové bezesporu teprve přijde, zatím je moc krátká doba, poté co Merkelová z politické scény odešla. Ten bezprecedentní růst ekonomiky v letech 2009 až 2019 je něco, na co skutečně budou vzpomínat v dobrém, protože výhledy německé ekonomiky nejsou tak růžové jako byly v té druhé dekádě,“ dodává zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…