Neziskovky požadují zrušit Frontex. Evropská stráž má prý na rukou krev uprchlíků

03.07.2021 21:20

Aktivisté za podpory neziskových organizací požadují zrušení agentury Frontex, která má za úkol chránit vnější evropské hranice. Podle neziskovek a aktivistů byla ochranou hranic EU zaviněna smrt desítek tisíc ilegálních imigrantů, kteří chtějí do Evropy. Aktivisté naléhají, aby byla ochrana hranic Evropské unie zcela zrušena a ilegální migranti mohli do EU proudit bezpodmínečně a bez hrozby, že by poté mohli být deportováni. Do výzvy jsou zapojeny i neziskové organizace čelící vyšetřování kvůli pašování lidí či kvůli podezření ze spolupráce s tureckými tajnými službami.

Neziskovky požadují zrušit Frontex. Evropská stráž má prý na rukou krev uprchlíků
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Agentura Frontex, která má za úkol střežit pohraničí a pobřeží na vnějších hranicích Evropské unie a zemí přidružených k Schengenu, se s aktuální nelibostí aktivistů potýká již od počátku června, kdy bylo při demonstracích v Bruselu její sídlo potřísněno rudou barvou.

Protest nebyl ničím výjimečným, aktivisté svůj tlak na organizaci vyvíjejí i v dalších evropských městech s cílem zrušit dohled nad ilegálními imigranty, ukončit deportace ilegálních imigrantů z Evropy či zabránit stíhání aktivistů neziskových organizací, kteří pomáhají pašovat migranty do Evropy.

Mezi neziskovkami, které požadují zrušení Frontexu a de facto zrušení hranic evropských států a zavedení nekontrolovatelného pohybu přes hranice Evropské unie, je podle serveru Reflex.cz hned několik organizací dovážejících ilegální migranty do Evropy, včetně známé organizace Sea-Watch nebo neziskovky Open Arms. Na seznamu figurují i další organizace, kupříkladu Afrique-Europe-Interact, UMOYA – Federación de Comités de Solidaridad con África Negra, či antirasistické organizace, jako například Forum Antirazzista Palermo či SOS Racismo.

Mnohé ze zapojených organizací jsou dlouhodobě obviňovány z pašování lidí či ze spolupráce s pašeráky lidí, což dle francouzského deníku Le Monde měl potvrdit i vysoký představitel mezinárodně uznávané vlády v Libyi.

Kromě demonstrací aktivisté požadují zrušení ochrany evropských hranic i právní cestou, a neziskové organizace na Frontex podaly žalobu i skrze evropský soud, kde se snaží dokázat, že Frontex pomáhá Řekům v údajném vytlačování ilegálních migrantů ze svých výsostných vod.

Není zřejmě náhodou, že právě v Řecku jsou aktuálně mnohé ze zapojených neziskovek vyšetřovány nejen kvůli spolupráci s pašeráky lidí, ale také kvůli špionáži vůči řeckým bezpečnostním orgánům a spolupráci s tureckými tajnými službami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…