Nezná ani h*vno od psa v té vesnici... Po tiskovce Babiše peklo. Pražáci proti venkovu?

15.01.2023 10:52 | Ze sítí

Česko míří do druhého kola prezidentských voleb, v němž se utkají kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel. Jak ukázalo kolo první, šlo o souboj velmi vyrovnaný. Formují se jasné tábory příznivců Babiše a Pavla, a ostré výpady a hádky mezi nimi nabírají na obrátkách. „Začíná hnojomet. Udělám vše, aby druhé kolo projel,“ zaznělo vůči Babišovi. A zas je tu i „věštecká diagnóza“ o psychickém zdraví od známé lékařky.

Nezná ani h*vno od psa v té vesnici... Po tiskovce Babiše peklo. Pražáci proti venkovu?
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš po 1. kole

V prvním kole generál Petr Pavel porazil s 35,40 % hlasů jen o pár desetin Andreje Babiše (34,99 % hlasů). Pavel Babiše předstihl v okamžiku, kdy došlo na řadu sčítání velkých měst. Oba se nyní budou snažit získat hlasy voličů i ostatních kandidátů, kteří nepostoupili. Ekonomka Danuše Nerudová skončila třetí se ziskem 13,93 procenta voličů.

Neúspěšní kandidáti na hlavu státu Pavel Fischer (6,75 % hlasů) a Danuše Nerudová (13,9 % hlasů) okamžitě oznámili podporu Pavlovi. A vyzvali ke spojení se proti Babišovi. Nerudová Babiše před novináři označila za „zlo“, které je třeba porazit.

Vlna kritiky se v internetové obci zvedla po vystoupení Babiše na povolební tiskové konferenci. Proti svému protikandidátovi a proti výpadkům Nerudové zvolil ostrou rétoriku a zároveň upozorňoval, co vše na něj novináři v kampani chystají, aby podkopali jeho cestu na Hrad.

Do Babiše se pro jeho projev na tiskové konferenci tvrdě opřela senátorka Miroslava Němcová (ODS): „Já jsem tu fekálkonferenci AB sledovala beze zvuku, jen občas jsem to zkusila, ale nešlo to. Až tady čtu myslitelovy perly a zdá se, že se překonal. Tak mu to prostě nandáme ještě jednou, ne? Jinak by ten náš kartel nestál za nic!“ napsala ve svém tweetu.

Petr Pavel Babišovo vystoupení popsal jako kňučení. „Tiskovku předsedy Babiše jsem sledovat nestihl, ale zaslechl jsem, že to prý bylo jedno velké kňů,“ vyjádřil se na adresu svého soupeře generál. V médiích pak dodal, že pokud bude kampaň bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) vypadat jako jeho tisková konference po prvním kole prezidentské volby, lze z jeho strany očekávat pouze samé lži. Babiš ho označil za komunistického rozvědčíka.

Pod Pavlovým příspěvkem mu rozčílení lidé dávali za pravdu a upozorňovali na další „lži“.

„Hnojomety. Otočil i Vaši poznámku, že ‚trvalý mír je iluzí‘, Vy jste v debatě nemohl doříci, že trvá do porušení jednou stranou, a Babiš už teď tvrdí, že tvrdíte, že mír je iluze. Jako vždy, vytrhne z kontextu, upraví si a opakuje tak dlouho, až mu jeho voliči uvěří,“ reagovala Stárková.

„Bylo to strašné. Ale bacha, nenechte se zatáhnout do nějakých půtek s ním. Hrajte svoji hru a bude to OK,“ napsal Straka.

„Kňů, ale také jasná známka, co bude příštích 14 dnů následovat. Doufám, že máte i oděv chemického vojska. Protože to, co se na Vás povalí, nebude jen hnůj. Ale zejména toxický odpad,“ vzkázala generálovi Strnadová.

„Bylo to odporné. Myslím, že roztáčí hnojomety na plné otáčky. Přeji Vám, ať zachováte klid a roznesete jej na kopytech. Udělám pro to vše, co se do volební obálky vejde,“ podpořil Pavla další diskutér.

Řečnění poraženého Babiše v prvním kole reflektovala i bývalá moderátorka České televize Světlana Witowská, podporující Pavla: „Pan Andrej Babiš nedokázal překročit svůj stín ani v ‚děkovné‘ řeči,“ vyjádřila novinářka svůj názor.

Tomu, jak si Andrej Babiš vedl na venkově, se snažil posmívat řeporyjský starosta Pavel Novotný z vládní strany ODS. Například v obci Milhostov v okrese Cheb získal Babiš 84,7 % hlasů, zato Petr Pavel sotva 5 % hlasů oprávněných voličů. Novotný k tomu posměšně dodal: „Cheb. Tam vědí.“

Od některých diskutérů to ale za své komentáře k hlasování lidí z venkova Řeporyjec pořádně schytal: „Trochu úlet s tím Chebem. A přestaňte nás už soudit jako píčus Babiš. A dement, co tu napíše něco k těm lidem, rozuměj píčus, co nezná v té vesnici ani hovno od psa, to je u mě tuplovaný dement, co se chce jen ohřát v prdeli pana starosty,“ rozhořčil se na Novotného diskutér.

Starosta Novotný se jeho reakcí nenechal rozhodit a ohradil se: „Že tys volil tu estébáckou svini taky?“ odepsal komunální politik.

Kdo se naopak vymezil proti obyvatelům Prahy, byl pirát Tomáš Guth Jarkovský: „Jestli mě něco demotivuje jít k 2. kolu, tak to jsou namyšlený Pražáci, co nadávaj na venkov, protože tam má Babiš hodně procent. Do jednoho jděte všichni do háje, fakt...“ nasměroval „Pražáky“.

Andrej Babiš si svým vystoupením na tiskovce po skončení voleb sám uškodil, usoudil někdejší místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který před pár lety ukončil spolupráci s hnutím ANO z důvodu názorových neshod s šéfem hnutí Babišem. „Tak Andrej Babiš ty volby chce prohrát. Jinak nelze jeho TK interpretovat,“ zněl Teličkův tweet.

Nechyběl ani „odborný“ pohled na Babišův psychický stav. S veřejností jej sdílela lékařka Džamila Stehlíková, jež se v minulosti se svou „věšteckou diagnostikou“ odvážně pouštěla i do hodnocení zdravotního a psychického stavu Miloše Zemana. „Babiš není v dobré psychické kondici,“ oznámila. Když se jí lidé v diskusi ptali, podle čeho soudí, že je Babiš v psychické nepohodě, její odůvodnění znělo: „Únava, soudy.“

Proti Babišovi se vymezil i velký zastánce neúspěšné kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové Lukáš Valenta, vzkázal mu: „Mafiáne Andreji Babiši, po tvojí dnešní nechutný tiskovce ti slibuju, že udělám všechno, abys druhý kolo projel tak, že na to nezapomeneš,“ napsal značně frackovitě.

V diskusi pod jeho tweetem zaznělo, že Pavel v prvním kole prezidentských voleb předstihnul Babiše „u něj doma“ v Průhonicích.

Výsledky voleb, v nichž Pavel převýšil výslednými čísly Babiše, oslavil i někdejší diplomat Petr Kolář, který je v týmu Petra Pavla jako poradce. K fotce s láhví šampaňského v ruce, k vyjádření Babiše po sečtení všech hlasů, kde zmínil i Koláře, připsal: „Dívám se na tiskovou konferenci a na jeho vstup do Událostí ČT a nestačím se divit. Víte, že kdo lže, ten i krade a může i zabít? Hnojomet začal. Tak na to myslete, až budete znovu volit. A dík za to, jak jste už volili! Super! Snad budeme za 14 dní slavit.“

To, že Babiš na tiskové konferenci upozornil i na osobu Koláře, připomněl i diskutující pod jeho tweetem: „Držím palce! Bureš Vás dokonce zmínil na tiskovce. Totální zoufalec... nemá nic v ruce.“ „Upřímně, netušil jsem, co všechno vy jste vlastně zač a jaká máte chapadla.“ Kolář si z Babišových slov dělal spíše legraci.

Velkou radost z úspěchu Pavla neskrývá ani spisovatel Jan Tománek, především ho potěšila bezprostřední reakce v řadách novinářů, když Pavel se svými hlasy přeběhl Babiše: „Chvíle, kdy "nezávislí" novináři ve volebním štábu skandují "Pavel! Pavel!" a radostí jim přeskakuje hlas, myslím mluví za vše... A pak se tu někdo diví,“ okomentoval dění Tománek, který proti Babišově vládě hlasitě vystupoval v době covidu.

„Tragikomedie,“ zhodnotil Babišovo vystoupení před novináři neúspěšný prezidentský kandidát a současný senátor Jiří Drahoš. Hrozil se nad představou, že by někdo jako Babiš stanul v čele českého státu: „Nedovedu si představit, že bychom toto měli v následujících letech z Hradu poslouchat,“ doplnil.

Jak ale některé názory ukázaly, za to, že Babiš postupuje do druhého kola, zčásti viní někteří právě Drahoše: „No tak Vaše výsledky asi nebyly takové, co jste udělal pro to, aby se to nestalo? Dodnes když se řekne fíkus, tak to byla květina vaší prohry. Vy jste mohl zabojovat již před lety a ochránit nás před Zemanem, a jak to dopadlo, a teď zase chcete lidem radit. Tohle plácání do vody,“ vyčetl Drahošovi přispěvatel do diskuse.

Levicový novinář Jakub Patočka se do Babiše opřel pro jeho řeči o dobrém vztahu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem: „Tu tiskovku je zapotřebí opatřit francouzskými titulky, vyvěsit ji na YouTube a také ji poslat Macronovi jako "dárek", a zjistit, co na to říká. Řekl bych, že je i povinnost nás novinářů tu odpověď od Macrona teď chtít a dostat,“ zaúkoloval.

„Praha a láska musí zvítězit nad vsí a nenávistí,“ modifikoval k popisu současných prezidentských voleb publicista a komik Luděk Staněk heslo Václava Havla z prosince 1989.

Obavu z toho, co ze strany týmu Andreje Babiše v úsilí získat prezidentské křeslo může ještě přijít, sdílel senátor Václav Láska. „Jsem zvědav, jestli se Babiš po dnešku smíří s tím, že prezidentem nebude. Pokud ne, čekají nás největší svinstva, která kdy v historii ČR byla spojena s volbami,“ vyjádřil se Láska.

Babišovi odpůrci Lásku ujistili, že jsou připraveni na vše: „Nesmíří a čekají. Doufám, že to všichni demokratičtí voliči očekávají, jsou na to připraveni a nenechají se zviklat,“ napsal jeden z twitterových diskutérů. Podobný názor se v diskusi několikrát opakoval.

Významné zastání Andrej Babiš našel u aktivistky a bývalé politička Nely Liskové, která naopak za „čiré zlo“ považuje generála Petra Pavla: „Ta nenávist, intriky, lži a podrazy vůči Babišovi ze všech stran mě přesvědčily, že je od začátku jedinou správnou volbou. Pavel je čiré, militantní, bezcitné zlo. Působí jako nesmírně zlý člověk, schopen úplně všeho. Volím menší zlo, ostatně není právě to podstatou volby?“ dodala ve svém tweetu.

Při diskusi s dalšími trvala na tom, že Petr Pavel je „militantní psychopat“ a „největší zlo“.

Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb v ČR rekordní, dosáhla 68,24 %. Druhé kolo voleb se uskuteční 27. a 28. ledna. Babiš podle politologů odstartoval projevem po prvním kole konfrontační kampaň. Vítěz voleb v březnu po deseti letech vystřídá na Hradě Miloše Zemana.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Doufám, že voják Pavel ví,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesalaj64 , 15.01.2023 16:20:15
co za trest se v době války dávalo za zradu... Tys normálně Pavle zradil jako voják přísahu téhle zemi, a tak i s tebou mělo být naloženo! Místo toho tady bude prezident voják guma a první dáma vojačka gumačka!!! Budeme první stát na světě, který má za prezidenta a první dámu vojáky... To nevymyslíš! To nedokázal ani Pinochet, Jaruzelski natož Kaddáfí a Saddám Husajn! Generální štáb na Hradě...

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…