Ničivá ideologie. Musíme to odmítnout. Václav Klaus burcuje

01.09.2023 19:09 | Monitoring

Rehumanizujme svět. Tak zní název konference, na niž byl do Portugalska pozván exprezident Václav Klaus. On sám s ním ve svém komentáři pro server Lidovky.cz polemizoval.

Ničivá ideologie. Musíme to odmítnout. Václav Klaus burcuje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Mám stále větší problém s názvy konferencí, na které jsem zván. Je to možná proto, že je beru příliš vážně. Nebo proto, že jsem se před vstupem do politiky pohyboval ve společensko-vědním, akademickém výzkumu, a tím jsem v sobě ukotvil standardní společensko-vědní paradigma, které žádá, abych automaticky hledal společenské síly (hráče, subjekty) a jejich motivaci udělat to či ono. Nevím však, kdo má zhumanizovat svět, s jakou motivací, jakým způsobem a jakými mechanismy k tomu má dojít," uvedl Klaus ve svém komentáři. 

„Není heslo ‚rehumanizovat svět’ v názvu této konference prázdnou, a navíc zavádějící formulací? Může to být cílem jednání některých relevantních hráčů dnešního světa? Kterých? Mají to být politici? Filozofové? Vědci? Umělci? Starší, nebo mladší generace? Na tyto otázky odpověď neexistuje," dodal Klaus. 

Uvedl, že podle svých slov věří v organickou evoluci světa, v jeho postupné změny a v nemožnost tyto změny řídit z jednoho místa pomocí konstruktivismu a politického aktivismu. „Jakákoli jeho změna musí být součástí demokratického procesu. Není možné opakovat metody absolutistického nebo autokratického systému. O takovém systému něco vím. Prožil jsem více než polovinu svého života v komunistickém Československu. Vím, že má i Portugalsko vlastní historickou zkušenost s podobným systémem. Když jsem byl v Portugalsku před třiceti lety poprvé, mluvili jsme o tom dlouho s tehdejším předsedou vlády Cavacem Silvou a měl jsem pocit, že si v tom rozumíme," zmínil Klaus a ptá se, co vlastně může znamenat rehumanizace světa? 

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
„Obávám se dnes narůstajících pokusů zbavit se tradic, zvyků, zdravého selského rozumu, mírnosti a slušnosti. Obávám se progresivistických hesel, plánů, projektů a všech útoků na minulost, tradice a zděděnou kulturu. Když extrapoluji dnešní trendy a tendence, zůstanu radši v přítomnosti. Říkám to i jako člověk, který je frustrován z dnešní sebedestrukce Západu a o jeho dnešku nemám žádné iluze," podotkl Klaus k tomu, že je potřeba zlepšit dnešní svět, jak je asi zamýšleno ono „rehumanizovat" svět.

Podle něj je důležité, že člověk se znovu musí stát centrálním bodem společnosti a jeho svoboda musí zůstat klíčovým principem našeho jednání.

„Jsem přesvědčen, že se musíme vrátit k myšlenkám, které se osvědčily v minulých staletích a tisíciletích, k tomu, co jsme zdědili od svých rodičů a prarodičů. Znamená to zapomenout na hesla ,zničme kulturu', ,zbavme se minulosti' atd. Musíme odmítnout myšlenky a postupy spojené s pastí genderismu, zastavit popírání biologické podstaty muže a ženy a přestat indoktrinovat naše děti a vnoučata myšlenkami této ničivé ideologie. Musíme pokračovat v obraně tradiční rodiny muže a ženy (a její exkluzivní reprodukční funkce), neboť se jedná o ničím nenahraditelnou bázi zdravé a smysluplné lidské společnosti. Musíme bránit základní politickou entitu západní civilizace, národní stát, který je jediným vhodným prostorem pro demokracii. Nesmíme zapomínat, že demokracie vyžaduje občana, nejen obyvatele. Demokracie proto nemůže být zajištěna ve větších entitách – v říších, v impériích, na kontinentech. Demokracie nemůže existovat na úrovni kontinentů, proto nemůže být demokratická ani Evropská unie. Demokracie nemůže být ani na celoplanetární úrovni. Potřebujeme národní stát, neboť lidé žijí v národních kulturách, dějinách, tradicích a jazycích," zmínil mimo jiné Klaus a pokračoval tím, že je nutné se také vrátit k politice i k tradicím evropského humanismu, éře rozumu a k myšlenkám osvícenectví.

„Nejsem politickým aktivistou. Nejsem snílek. Zůstávám na zemi. Nesnažme se předurčovat budoucnost našich dětí a vnoučat. Nejlepší, co můžeme budoucím generacím zanechat, je svobodná a demokratická společnost. Realistická a pragmatická politika vyžaduje malé pohyby, ale ve správném směru," zakončil Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…