Nikdy bych nevěřil, že toto vypustím z pusy... Mirek Topolánek preventivně seřval novináře a pak promluvil o současné vládě

24.09.2015 18:26

Týdeník Ekonom vydal rozhovor s bývalým premiérem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Hned na úvod osočil novináře ze zaujatosti, poté se však začal pochvalně vyjadřovat na adresu současné české vlády pod vedením Bohuslava Sobotky.

Nikdy bych nevěřil, že toto vypustím z pusy... Mirek Topolánek preventivně seřval novináře a pak promluvil o současné vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Na začátku rozhovoru se Topolánek, který pracuje v Energetickém a průmyslovém holdingu Daniela Křetínského a zároveň působí na pozici vrcholového manažera ve slovenské plynárenské společnosti Eustream, pustil do novináře, jež s ním přišel rozhovor udělat. „Daniel Křetínský mě varoval, že jste proti nám zaujatý,“ byla Topolánkova první slova. Zároveň dodal, že mu Křetínsky poskytl možnost „zúročit“ svoje celoživotní zkušenosti.

Pak už se rozhovor nesl v lehčím duchu. Topolánek mluvil o současné politické situaci, kdy podle něj dochází k rozkladu pravicových stran, avšak nejen v České republice. Spojení ČSSD a KDU-ČSL se mu však líbí a považuje je za „standardní a stabilní uspořádání“.

„Nikdy bych nevěřil, že tuto větu vypustím z pusy. Nicméně Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek pro mne dnes představují garanty prozápadního směru politiky s poměrně rozumnými názory na zahraniční politiku,“ okomentoval současné dění Topolánek.

Následně zavzpomínal na doby ve funkci předsedy vlády. „Už jako premiér jsem jezdil po regionech a vysvětloval, že ODS je nejpravicovější vládnoucí stranou v Evropě, že se Evropa bohužel várazně posunuje doleva a naše pozice je dlouhodobě neudržitelná.“

Celý rozhovor zde

Tehdy měla ODS podle Topolánka dvě možnosti. Buď se stát okrajovou stranou, která bude ortodoxně ctít svoje hodnoty a program, nebo se posunout do středu.

„Obávám se nicméně, že vítězí příštích voleb v Evropě budou populisti a nejrůznější národovecké a antimigrační strany,“ uvedl Topolánek s tím, že pravice musí počkat až zase přijde její čas.

Vlastní návrat do politiky však neplánuje. „Nevím pro koho bych to dělal. V šedesáti letech bych pro to těžko hledal motivaci,“ říká Topolánek a dodává, že to rozhodně neznamená že by byl se současnou situací spokojen. Je však spokojen se svojí současnou prací. „Tak jak mě do jisté chvíle bavila politika, tak mě baví tato práce a nemíním to měnit,“ říká o své pozici v Energetickém a průmyslovém holdingu Daniela Křetínského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…