No jo, ta válka... Herec Macháček a mladá Ukrajinka. Pozvánka na akci nedopadla nejlépe

22.02.2024 22:36 | Monitoring

Neziskovky v čele s Člověkem v tísni plánují na sobotu v Praze akci Den za Ukrajinu jako připomínku uplynutí dvou let od ruské invaze. Na událost lákají některé osobnosti. Například Jiří Macháček, který pozornost lidí na Facebooku poutá rozhovorem s mladou Ukrajinkou. Sklízí však spíše negativní reakce.

No jo, ta válka... Herec Macháček a mladá Ukrajinka. Pozvánka na akci nedopadla nejlépe
Foto: Facebook
Popisek: Jiří Macháček zve na akci Den za Ukrajinu

„Tak Elmíro, co tady vlastně děláš?“ ptá se v krátkém videu na Facebooku Člověka v tísni Macháček úvodem dívky Elmíry Laško, která se představuje jako budoucí herečka. Na otázku odpovídá, že v Česku „žije“. A že pochází z Ukrajiny, ze Záporoží.

Macháček následně dodává: „To je hrozný, tak my ji tady máme. A přitom ona by mohla žít v tom Záporoží. Ne?“ uvádí Macháček a dívce pokládá otázku, proč tam vlastně nežije. „Protože válka,“ vysvětluje Ukrajinka.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí
„No jo, ta válka,“ pokyvuje Macháček a dodává, že v Moskvě tomu přitom říkají speciální operace. Oba se následně shodují, že označení speciální operace pro ruskou invazi „je prostě blbost“. „Agrese je agrese a nátlak je nátlak a násilí je násilí. To se nezměnilo, že jo?“ obrací se Macháček opět k dívce s tím, že to je za poslední dva roky stále stejné.

Závěrem rozhovoru Macháček dodává: „No, tak to vidíte. Proč si tady s Elmírou povídáme? Protože vás chceme pozvat na setkání na Staroměstské náměstí na podporu Ukrajiny.“

Jejich zvací rozhovor vzbudil spíše kritické ohlasy.

„V Záporoží není válka, co lžete pořád?“ rozčílila se Radmila Slavíková.

„Bude Člověk v tísni organizovat i akci na podporu Sýrie, kterou již deset let okupují USA a Turecko? Nebo se Člověk v tísni účastní akcí odsuzujících jen některé válečné agrese?“ zajímal se Jaroslav Rybář.

Další diskutér pod příspěvkem zase ujistil, že na akci nedorazí.

Den za Ukrajinu přichystaly společně nevládní organizace a uskuteční se 24. února v Praze. Začíná Pochodem za Ukrajinu v 15.00 od pomníku ukrajinského národního hrdiny, spisovatele Tarase Ševčenka, na smíchovském náměstí Kinských. Pochod pořádá Hlas Ukrajiny, končí na Staroměstském náměstí.

„Spolu s Paměť národa, Milion chvilek pro demokracii, Dárek pro Putina, Ukrajinská iniciativa v ČR, European Congress of Ukrainians si chceme připomenout, že jsou to dva roky, co Ukrajinci čelí válečné agresi Ruska,“ uvádí na svých facebookových stránkách Člověk v tísni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to válka velmocí mezi sebou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 23.02.2024 11:49:09
V minulosti tady už byly podobné, válkav Koreji a ve Vietnamu. Ve všech uvedených případech se válčí v určitém státu, ale velmoci z obou stran ty bojující strany podporují. V Koreji i Vietnamu se tam přímo účastnili Američané, ale ztráty na životech se nelíbily americkým voličům. Proto na Ukrajině Američané v první linii nejsou, možná že obsluhují raketovou obranu , ale tají se to.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …