Norimberský tribunál pro Putina, žádá petice. Podepsali dva britští expremiéři a mluví o smyčce

19.03.2022 19:35

K petiční listině vyzývající ke vzniku nového mezinárodního tribunálu, který by po vzoru norimberských procesů posoudil možné zločiny spáchané ruským prezidentem Vladimirem Putinem na Ukrajině, se vyslovila hned dvojice expremiérů Spojeného království Gordon Brown a sir John Major. „Musíme dát Putinovým kolaborantům jasně najevo, že smyčka se utahuje,“ vyzval Brown.

Norimberský tribunál pro Putina, žádá petice. Podepsali dva britští expremiéři a mluví o smyčce
Foto: Repro YouTube The Globe and Mail
Popisek: Civilisté utikající před ruskou palbou na obytné čtvrti města Irpiň

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69685 lidí
Oba bývalí britští premiéři se k petici žádající, aby vznikl nový mezinárodní tribunál, který by posuzoval zločiny ruských sil na Ukrajině, připojili společně se 140 akademiky, právníky a politiky.

Podle někdejšího labouristického premiéra Jamese Gordona Browna, jenž byl ve funkci předsedy vlády Spojeného království mezi lety 2007 a 2010, by vytvoření nového tribunálu znamenalo, že by se uzavřela mezera v mezinárodním právu, kterou by Putin mohl využít, aby se „vyhnul spravedlnosti“.

„Musíme jednat rychle, abychom ujistili lid Ukrajiny, že jsme odhodláni jednat, a ne jen vést vřelá slova – musíme dát Putinovým kolaborantům jasně najevo, že smyčka se utahuje. Že pokud se od Putina nedistancují, hrozí jim stíhání a vězení,“ vysvětlil Brown britskému deníku Daily Mail.

Podle bývalého britského ministerského předsedy by měl z Británie zaznít vzkaz, že „Putin se dočká zúčtování“ stejně jako němečtí váleční zločinci před osmi desetiletími, souzení v Norimberku za vedení útočné války, porušování válečných zvyklostí a páchání zločinů proti lidskosti. „Musíme jednat rychle, ujistit Ukrajince, že jsme odhodlaní k činům a ne jen slovům,“ dodal.

K petici se již připojilo více než 750 tisíc signatářů, mezi kterými je například ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, expředsedkyně britského Nejvyššího soudu lady Brenda Haleová nebo poslední žijící žalobce z norimberských procesů s nacisty Benjamin Ferencz, jenž ruské zločiny na Ukrajině označil za „ostudu lidské společnosti“.

Někteří Ukrajinci jsou však k možnému výsledku petice spíše skeptičtí. Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin se pro BBC vyjádřil, že příliš nevěří, že by výzva mohla vést k soudnímu procesu s Putinem. „Tribunál, to je hezká myšlenka, když se uskuteční, a všem evropským zemím, jako je Velká Británie a Amerika, děkujeme za veškerou pomoc, ale víte, teď jsme v úplně jiné fázi války,“ pronesl s pochybností, že by se Putina podařila k soudnímu líčení „chytit“.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…