Nová čísla: Babiš jasně vede. Pravice v troskách. Komunisté stíhají ČSSD. Okamura krok od sněmovny

30.03.2016 12:38

Také v březnu vévodilo výzkumu stranických preferencí hnutí ANO s 20 %. Druhá skončila sociální demokracie se 14 % a třetí komunisté se 12 %. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM.

Nová čísla: Babiš jasně vede. Pravice v troskách. Komunisté stíhají ČSSD. Okamura krok od sněmovny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Preference ODS a TOP 09 jsou shodně na 5 %, u lidovců na 4 %. Piráti, Strana zelených a Strana přímé demokracie vedená Tomiem Okamurou mají preference ve výši 3 %. „Celkově se zdá, že zavedené demokratické strany příliš nepřitahují nové voliče. Je možné, že váhající voliči hledají mezi malými stranami a někteří zvažují i protestní volbu,“ uvádějí autoři výzkumu.

Volební model: Koalice by měla jasnou většinu

Z preferencí určený volební model ukazuje, že vládní koalice by získala 141 mandátů. Konkrétně: ANO 78 mandátů, ČSSD 48, KDU-ČSL 15. Komunisté by získali 35 mandátů, ODS 13 a TOP 09 11 mandátů.

Celý průzkum ZDE

Z volebního modelu také vyplývá, že těsně před branami sněmovny by skončilo Okamurovo hnutí SPD. To si oproti únorovému výzkumu polepšilo o 0,9 procentního bodu a dosáhlo by procentního zisku 4,5 %. Naopak vítězné ANO si oproti únoru mírně pohoršilo o jeden procentní bod na 28,2 %. ČSSD klesla z 19,7 % na 18,5 %, KSČM si slabě polepšila ze 13,6 % na 14 %. Slabě klesla i TOP 09 ze 6,5 na 6,3 % a výrazněji oslabila ODS, a to ze 7,7 % na 6,8 %.

Výzkum neziskového ústavu STEM byl uskutečněn ve dnech 16.–23. března 2016 na reprezentativním souboru 1 050 osob starších 18 let. Statistická chyba činí kolem ± 2 procentní body u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentní body.

Březnový volební model je postaven na předpokladu volební účasti okolo 58 %.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…