Nová strana PRO, v čele s Rajchlem, má ambice zlevnit energie a obnovit důvěru v právo

18.06.2022 20:05

Nová politická strana PRO (Právo Respekt Odbornost), v jejímž vedení jsou lidé spojení s prohlášením Charta 2022, slibuje zlevnit energie, obnovit důvěru v právo a bránit lidské svobody, které byly podle ní v době epidemie covidu-19 potlačovány, píše iDNES.cz.

Nová strana PRO, v čele s Rajchlem, má ambice zlevnit energie a obnovit důvěru v právo
Foto: archiv J. Rajchl
Popisek: Advokát Jindřich Rajchl.

„Děkuji za důvěru, kterou mi delegáti tohoto sněmu dali. Dle mého názoru žádný předseda politické strany v České republice nemá k dispozici tak skvělý tým, jako je tady kolem mne. Jsem na to velmi hrdý,“ uvedl Rajchl na tiskové konferenci nového vedení strany Právo Respekt Odbornost (PRO), že chce využit maximálně potenciál kolegů k tomu, aby strana byla úspěšná. 

„Program naší strany PRO je vcelku jednoduchý. Jde o to, abychom vrátili zdravý rozum, odbornost, respekt a právo do správy věcí veřejných v České republice,“ uvedl zvolený předseda Jindřich Rajchl. Sám už působil v hnutí Trikolora, kde chtěl kandidovat i na předsedu. Byl i místopředsedou Fotbalové asociace ČR.

  • Původní zdroj ZDE

Mezi hlavními tématy strany PRO je energetika. „Já osobně budu mít na starosti energetiku. S odborníky, s nimiž spolupracuji, jsme představili jasný koncept, jakými postupnými kroky dosáhnout toho, aby došlo k zásadnímu snížení cen energií, elektřiny, plynu, pohonných hmot. Je to věc, která je úplným pilířem toho, abychom změnili hospodaření a současný ekonomický stav v České republice. Neboť právě ceny těchto komodit ženou nahoru inflaci a zdražuji v podstatě veškeré zboží,“ uvedl předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

„Pokud nezasáhneme hned teď a co nejdříve, dostaneme se do velmi zásadního finančního problému, který dolehne postupně nejen na nižší, ale i na střední třídu. A to už v horizontu několika měsíců,“ upozornil.

„Jednoznačně chceme občanům této země ukázat, že je tu cesta, jakou může Česká republika jít a žít ve velmi prosperujícím prostředí. Máme excelentní pozici z hlediska naší výroby elektrické energie. Jestliže jsme druhými největšími exportéry v Evropské unii, nemůže být u nás zároveň elektřina nejdražší na světě v přepočtu na paritu kupní síly. To je situace, která je naprosto absurdní, s normálním hospodařením to nemá vůbec nic společného,“ konstatoval Rajchl.

Česko jako vývozce elektřiny podle něj naopak může výrazně zbohatnout. „Jsme připraveni naši koncepci představit, zrealizovat, protože to je základ k tomu, aby se ekonomika v naší zemi mohla vrátit do jakéhosi normálu. Zároveň je to obrovská příležitost, aby Česká republika v průběhu příštích let, zejména na výrobě elektrické energie a na jejím exportu, velmi výrazně zbohatla,“ doplnil šéf strany.  Konkrétní postup, jak toho chce strana PRO dosáhnout, ale zatím neuvedl.

Dále se Rajchlova strana PRO chce zaměřit také na média; plánuje změnit legislativu tak, aby veřejnoprávní média nebyla závislá na politické moci. 

„Naším prvním krokem, ke kterému budeme směřovat, budou senátní volby – na ty se chceme soustředit a představit excelentní osobnosti, které podle mého názoru dají smysl Senátu a jeho existenci, jeho potřebnosti. Představíme je na tiskové konferenci v průběhu července, jde o celorepublikově známé osobnosti. Máte se na co těšit,“ přislíbil Rajchl. 

Komunální volby, včetně voleb na magistráty a radnice městských částí, a volby do třetiny Senátu se budou konat 23. a 24. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…