Nová zbraň armády? Vojáci žádají drahý radar na počasí

01.09.2013 9:20

Českou armádu podle všeho trápí nespolehlivé předpovědi počasí, a to především v zahraničních misích. Informuje o tom server Lidovky.cz, který připomíná, že o strategické důležitosti nového mobilního radaru na předpovídání počasí hovoří už strategický dokument Ministerstva obrany ČR Bílá kniha. Nejde přitom o nijak levné zařízení. Zprávu přináší server Lidovky.cz.

Nová zbraň armády? Vojáci žádají drahý radar na počasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

„Tímto prvkem bychom se mohli stát důstojným partnerem Českého hydrometeorologického ústavu, s nímž si zdarma vyměňujeme data. Teď je česká armáda v pozici slabšího a mladšího bratra,“ popisuje Jan Círek, náčelník hydrometeorologické služby. Modernizace této armádní složky může vyjít až na stovky milionů korun. Armáda je však přesvědčena, že jde o nezbytnou investici, jejíž přínos se projeví především V Afghánistánu a jiných zahraničních misích.

Dosud armáda obdržela informace od tří výrobců nebo dodavatelů. Tyto informace nyní analyzuje, a to jak z hlediska technických parametrů jednotlivých zařízení, tak z hlediska jejich ceny. Radar by si vojáci rádi pořídili již v roce 2017. Stojí za připomenutí, že armádní povětrnostní služba vznikla již v roce 1919 a její členové se aktivně zapojili do odbojové činnosti za nacistické okupace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…