Nové perly kauzy Rath: Tys přines tolik prachů, co lidi nevydělaj za celej život

12.09.2012 7:06

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath chtěl spolu s Kateřinou Pancovou a Petrem Kotem zmanipulovat mnohem víc zakázek. Zatím byli obviněni z předražení šesti tendrů v hodnotě necelé půl miliardy korun. Důkazy ale hovoří o dalších deseti sporných zakázkách. Deník MF Dnes přišel na nové skutečnosti v policejním spisu.

Nové perly kauzy Rath: Tys přines tolik prachů, co lidi nevydělaj za celej život
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně žádá vydat k trestnímu stíhání

Skupina kolem Davida Ratha se zajímala například o stavbu mateřských škol, opravy učilišť a gymnázií nebo o rozsáhlé rekonstrukce nemocnic. Podle MfD se například pokoušeli ovládnout tendry na rekonstrukci domu sociálních služeb v Lednicích za 42 milionů nebo rekonstrukci ubytovny v nemocnici Kolín za 40 milionů.

Podle všeho byl Rath ten, kdo zakázky tipoval. Pancová s Kotem pak všechno vyřizovali. Skupinka se pravidelně scházela a společně řešili, jak a které zakázky zmanipulovat. Podle policejního spisu byli opatrní. Částky psali na papír a mluvilo se v kódované řeči. V případě rekonstrukce sokolovny v Hostivici ale nechali opatrnost stranou.

Částky ze zakázek se psaly na papír, mluvilo se v kódech

„Je to nějak ošetřený, jo. V Hostivici je vypsaná éééééé...“ řekl Rath. Pancová se nabídla, že částku napíše na papír a Rath pokračoval: „... sokolovna. A bylo by dobrý, aby se tam ti z Fisy a Pohlu (spřízněné firmy) přihlásili.“

Středočeským firmám, které nezapadaly do plánu, pak bývalý hejtman vyhrožoval, že musí být poslušné, jinak přijdou o zakázky. „A já jim to fakt jako zarazím,“ slíbil Rath podle MF Dnes.

Přines si prachy, který lidi nevydělaj za celej život. To je ta sociální nespravedlnost

Bývalý poslanec ODS Petr Kott se podle jednoho odposlechu vůbec nerozpakoval z páchání korupce. „Mě třeba vůbec, jako já nemám vůbec nervy z toho jít s Jirešem do Nároního divadla předat prachy,“ řekl své partnerce Pancové.

„Péťo, vem si, tehnhle tejden si přines strašný prachy, který lidi nevydělaj za celej život. Chápeš to?“ radovala se Pancová. A Kott souhlasil: „To je ta sociální nespravedlnost, broučku.“

Řekni, že máš peníze po mámě. To už si nezjistěj

Na jednom odposlechu si exhejtman Rath nacvičoval svou obhajobu pro případ, že by ho policie dopadla. „A dokažte to. Nic vám říkat nebudu. Policejní šikana, Kubice, Kubiceho zpráva. Vy jste všichni parchanti,“ vyčetl vyšetřovatelům, kteří ho v té chvíli slyšeli díky odposlechu.

Rath také radí Pancové, aby při výslechu na policii tvrdila, že peníze má po své matce. „To je to nejlepší, to už si nezjistěj. Kde k tomu přišla? To se jí musíte zeptat. Já jsem se taky divila... Víte, byla to hezká ženská,“ parafrázoval Pancovou. Rath také radí, aby byla připravená na všechno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…