Nové ruské zbraně lepší než ty západní? Analytik upozornil na informace z Indie

29.12.2023 15:43 | Monitoring

Vojenský analytik Mikael Valtersson tvrdí, že ačkoliv západní proukrajinský narativ hovoří o tom, že i kvůli uvaleným sankcím nemá ruská armáda dostatek sofistikovaných zbraní, skutečnost může být jiná. Rusku se podle zpravodajských agentur mimo západní svět daří vyvíjet nové moderní zbraně, o které navíc bude ve světě velký zájem a ruské zbrojařství tak v příštích letech čekají zlaté časy.

Nové ruské zbraně lepší než ty západní? Analytik upozornil na informace z Indie
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Valtersson upozorňuje, že o ruském obranném průmyslu kolují dva velmi rozdílné narativy. „V proukrajinském/západním narativu se tvrdí, že nikdo ve světě nechce ruské zbraně kvůli jejich úloze v rusko-ukrajinské válce. Sankce proti Rusku prý také vedly k nedostatku důležitých sofistikovaných komponentů, což zpomaluje výrobu a činí ruské zbraně více low tech, než tomu bylo dříve,“ vysvětluje Valtersson na síti X.

„Na druhé straně mnozí hovoří o prudkém rozmachu a rychlém nárůstu výroby ruských zbraní. A tyto ruské zbraně se ve válce ukázaly jako rovnocenné svým západním protějškům,“ přidává analytik druhý pohled, který je sdílen například zpravodajskou relací indické televize WION, která se dá považovat za neutrální v pohledu na rusko-ukrajinský konflikt.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí
V indické televizi mají jasno, Rusko prý ekonomicky nestrádá, naopak dokonce bohatne. „Rusko díky válce na Ukrajině bohatne, to je fakt. Stejně jako je pravda, že západní sankce měly jen minimální dopad na ruskou ekonomiku, protože většina světa nadále kupuje ruskou ropu. A můžeme vám říci, že svět bude kupovat také ruské zbraně,“ tvrdí indická moderátorka.

Rusové prý na Ukrajině testují stále nové zbraně, které se ukazují jako lepší a silnější, než ty západní, které používá Ukrajina. „Svět se na to dívá a kupci si dělají poznámky. A Rusko si to moc dobře uvědomuje a těší se na zbrojařský boom,“ dodává moderátorka v indickém zpravodajství s tím, že jenom z Afriky už Rusko dostalo zakázky za 5,2 miliardy dolarů. Dále pak indická televize představuje jednotlivé ruské zbraně, drony a letouny, které prý dalece převyšují západní konkurenty.

Valtersson si je vědom, že tato indická televize ve skutečnosti mohla naletět na ruskou propagandu. Pointou podle něj ovšem je, že i když ruské zbraně třeba nejsou tak dobré jako západní, svět je bude přesto ve velkém kupovat a ruské zbrojařství bude mít žně.

„Můžete samozřejmě říci, že naletěli ruské propagandě, ale to není podstatné. Ukazuje, že proukrajinský/západní narativ dominuje pouze v západním světě. Pokud indický zpravodajský kanál jako WION, který má na YouTube více než 8 milionů odběratelů, tvrdí, že ruský narativ je ten pravý, můžete si být jisti, že mnoho dalších zpravodajských kanálů mimo západní svět tento názor sdílí. Z toho vyplývá, že to pro ruský obranný sektor po válce věští dobré vyhlídky. Jejich trh není na Západě a nikdy tam nebyl. Pro Rusko je důležitý zbytek světa,“ upozorňuje analytik.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 29.12.2023 16:19:24
Faktem je jedna věc. Ceny potravin jsou v Rusku (v rublech) zhruba stejné jako u nás v korunách. Jenže zatímco u nás je průměrná mzda někde kolem 44 tisíc Kč, tak v Rusku to je ji v tuto chvíli podle některých zdrojů až 90 tisíc rublů. Proto západní Matrix musí vše přepočítávat na dolary. No jo, jenže každý šmrdola chápe, že přepočet na dolary je validní jen pro zboží, které Rusko kupuje v dolarech. No je otázka, které zboží to tedy je? No a pak je tu ještě jedna hra západního Matrixu. Ruská federace je spolek mnoha států, jejichž životní úroveň se liší jako den a noc. Samozřejmě, že v etnických ruských oblastech, je jiná životní úroveň než v Dagestánu nebo někde u pastevců za polárním kruhem. Tím, že je Rusko surovinově a potravinově soběstačné, má všechny trumfy na své straně. BRICS je pak naprostý hřebík do matrixové rakve.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…